12/14/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Пхенян - заплахата

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Тази седмица светът стана по-опасно място. Успешното изстрелване на ракета с голям обсег от Северна Корея приближи възможността един ден престъпната ядрена държава да порази цели, разположени в САЩ. Заплахата все още не е ядрена, понеже технологията не е достатъчно усъвършенствана, но намерението е ясно, пише британският в. “Файненшъл таймс”. Изстрелването на ракетата, маскирано като опит за изпращане на спътник за граждански цели в космоса, вероятно ще зачеркне всякакви надежди, че Ким Чен-ун - новият, образовал се в Швейцария севернокорейски лидер - е по-предразположен към международна ангажираност от баща си.

Вместо това, той изглежда е склонен да подкрепи ядрените амбиции на Ким Чен-ир, за да укрепи собствения си контрол над властта. Доскоро светът се безпокоеше от иранската ядрена програма. Северна Корея обаче поражда повече тревога. Тя разполага с няколко ядрени бомби и заводи за обогатяване на уран. Освен това е по-напреднала от Техеран в разработването на балистични ракети. Предвид навика на династията Ким да продава експертен опит на всеки срещнат, може да е въпрос на време да го предостави на Иран, а и другиму, предупреждава вестникът.

Когато Ким Чен-ун пое държавното кормило в Северна Корея след внезапната смърт на баща си миналата година, Западът подходи с предпазливостта, която естествено съпътства неочаквани събития в затворени страни. Тогава обаче имаше и искрица надежда, че новият лидер, представител на ново поколение, следвал в чужбина, може да загърби параноята, да премахне секретността и да даде възможност на Северна Корея да заеме мястото си в съвременния свят, посочва в. “Индипендънт”.

Някои първоначални признаци бяха окуражаващи. Новият Ким се прояви като по-дружелюбен, поне пред камерите. Прогнозираната от някои борба за власт не се състоя и новият вожд безпроблемно пое руля. През април миналата година Пхенян извърши изпитания на ракета с голям обсег и това, само по себе си, отправи негативно послание в чужбина, въпреки че опитът беше неуспешен. Успешното изпитание сега вкара обезпокоителна доза несигурност в един вече нестабилен район, допълва в редакционна статия всекидневникът.

Изстрелването на севернокорейската ракета нажежава обстановката около изборите в съседните страни. В момент, когато в Южна Корея и Япония предстоят избори, действията на Пхенян може да накарат избирателите да предпочетат кандидати с по-твърда хватка, отбелязва в. “Гардиън”. Възможно е сполучливото изстрелване на ракетата да засили позициите на политическите консерватори, националисти и военни хардлайнери в критичен момент за Южна Корея и Япония - двете съседки на КНДР, чиято сигурност е най-заплашена, допълва вестникът.

Макар да не е в състояние да храни народа си, Северна Корея се нареди сред държавите с достатъчно пари и експертиза да създаде и изстреля ракета с далечен обсег и да изведе спътник в космоса, констатира в редакционна статия в. “Ню Йорк таймс”. Това е лошо за севернокорейците, които страдат от сурови лишения, причинени им от жестокия режим, а също за района, който за пореден път трябва да се справя с агресивното поведение на Пхенян. Младият лидер на страната Ким Чен-ун даде на народа повод да празнува и вероятно е укрепил политически си контрол.

Успешният ракетен опит е притеснителен и за Китай, който не успя да обуздае севернокорейската ядрена и ракетна програма. Северна Корея винаги си е служила с провокативно поведение, за да изтръгне по-добри сделки от САЩ и партньорите им. Международната общност би трябвало да засили санкциите и да остави възможност за диалог. Китай със сигурност може да повлияе на режима да прекрати провокациите, включително всякакви нови ядрени опити и продажба на ракети на Иран. Ако се базираме на опита си обаче, страхът на Китай от нестабилността в Северна Корея и вероятно и този път ще се окаже по-важен фактор от тревогите от севернокорейските ядрени амбиции, ...

Публикувана на 12/14/12 22:09 http://e-vestnik.bg/16392/phenyan-zaplahata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване