12/14/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Рожденият ден на Боса в демократична Клептомадия

Грандиозна нощ се очертаваше в демократична Клептомадия - А някогашното балканско княжество Клептомадия, превърнало се във фашистка държава Клептомадия, след което и в Народ- на република Клептомадия. Всички „играчи“ се бяха събрали за гуляя по случай петдесетия рожден ден на Боса - както местните, така и чуждестранните играчи, - изобщо всяка важна клечка на клептомадианската сцена отчиташе присъствие.

Танцьорите от престижната градска балетна трупа окръжаваха тълпата досущ магически обръч, вдъхвайки на празненството изящество и грация. Отвън на студа зъзнеха нереализираните играчи и дребни актьорчета.

Шофьорите лъскаха капаците на черните мерцедеси, с които бяха докарали видните си шефове. Местните чешити кибичеха наоколо, пременени в крак с гангстерската мода, въведена от Боса, и сипеха неуморно словесните си бисери на главите на случайни минувачи, поспрели с надеждата да мярнат някоя „клечка“. На входа отбрани членове от персонала приканваха гостите да оставят при тях големите оръжия. На никого не му беше и хрумвало да опипва чатали и глезени за дребните, защото на никой не му се щеше внезапно да се сдобие с трето око.

По случай рождения ден на Боса теренът беше обявен за ничия земя - сиреч отритнатите метреси си дружаха с настоящите, а мафиотските босове си разменяха мръсни вицове с единствените двама чисти банкери в страната. Налице бяха и лидерите на четирите водещи политически партии, познати по тези места като „Четиримата конници на Апокалипсиса“. Всичките си бъбреха сладко, като че ли бяха другарчета от волейболния отбор.

Едната от четирите партии беше Аграрната с псевдоним Готите, на която обикновено принадлежеше парламентарното мнозинство. Народни партии като тази си подсигуряваха успех, създавайки коалиции с отцепнически групировки от рода на турското малцинство и войнствено настроените сбирщини, скандиращи за повече танкове. Това бе партията на президента Чезпак. Социалистите от своя страна дерзаеха към европейщината. Носеха очила с рогови рамки, проявяваха усет към постмодернистичното изкуство и пийваха скъпо винце.

Партия „Нова надежда“ бе основана от руснаците с идеална цел противопоставянето на всичко, свързано с реформата към един нов, построен по западен модел свят: включая прозрачност в работата на централната банка, рационална енергийна политика и сътрудничество с Америка и с НАТО по отношение на политиката за сигурност. Последната партия от четворката - Демократичният форум, дотолкова се бе оплела във вътрешните си дебати по въпросите на правилното управление, че надежда нямаше никаква. Членовете и посещаваха семинари във Великобритания, подмилкваха се на самовлюбени американски професори и окачваха по стените си плакати с гръмки цитати на английски език.

Всяка година Боса наемаше банкетната зала на най-горния етаж на една от непреходните комунистически реликви в града - колосалната сграда на Народното събрание. От всяко кътче на локала кънтеше „старото дежа вю на нов глас“, както би се изказал онзи хитроумник Йоги Бера, и дори холивудски режисьор не би съумял да пресъздаде витаещото наоколо чувство.

Купчините пъстри цветя, които почти заприщваха входа, придаваха на обстановката прокобна погребална аура и миризма, но кого ли го беше грижа? Боса беше безсмъртен. На следващата сутрин цветята препълниха два боклукчийски контейнера. Предприемчивите цигани ги разпродадоха наново през следващите два дена.

Сградата на Народното събрание подобно на титаничен мраморно-бетонен мавзолей доминираше над всички останали сгради в града. Нощем я осветяваха прожектори. Дори древният крепостен замък с рушащи се балюстради и кули заемаше далечната втора позиция. Събранието беше една от сградите, построени в онзи толкова популярен през шейсетте и седемдесетте години стил: на постмодернистката, социал-реалистическа, неокласическа комунистическа архитектурна школа.

Липсваха само селяците с платформени обувки. Както беше коментирал един критик при посещението си в бившата империя малко след разпада и: „Сякаш естественото и естетическото са били заличени от марша на цяла армия с миризливи и опърпани крака“.

Били те в Улан Батор - Монголия, в София - ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване