12/14/12 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Русия подаде молба за асоцииран член на ЦЕРН

Русия подаде фициална молба да бъде приета за асоцииран член на Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, предаде РИА „Новости”, цитирайки новината от микроблога на министъра на образованието и науката Дмитрий Ливанов . Сега страната има статут на наблюдател.
Ако молбата бъде довлетворена, Русия ще получи пряк достъп до широк обем научна информация, а нейни предприятия ще могат да сключват сделки за доставяне на научна апаратура. В момента в програми на ЦЕРН работят над 850 руски учени.
С промяната на статута ще се увеличат и разходите за сътрудничество, отбелязва агенцията. Разходите на пълноправните членове на центъра са пропорционални на националния доход на всяка страна, но за асоциираните членове вноската се договаря индивидуално. Очаква се като асоцииран член, Русия да плаща 7,5 милиона швейцарски франка
(8,15 милиона долара) годишно, вместо сегашните 4 милиона.
Асоциирани членове на ЦЕРН са Израел, Сърбия, Кипър и др.
Най-голямата в света физична лаборатория край Женева разполага с Големия адронен колайдер, където през юли тази година бе открита нова елементарна частица Тя прилича по характеристика на  Хигз бозона, но в момента се водят допълнителни изследвания, за да се потвърди откритието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване