12/14/12 12:11
(http://www.klassa.bg/)

Русия създава нова 100-тонна междуконтинентална балистична ракета

Русия създава нова, 100-тонна, междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво, която в бъдеще ще замени съществуващите вече ракетни комплекси от пето поколение „Ярс” и „Топол-М”, съобщава РИА „Новости” като цитира командващия руските Ракетни войски със стратегическо назначение, генерал-полковник Сергей Каракаев.

Според информацията на агенцията през 2012 г. са проведени няколко успешни пускове на прототипа на новата ракета, последният от които се е състоял на 24 октомври в Астраханска област от мобилна пускова установка.

„Тази ракета ще бъде създадена с максималното използване и развитие на съществуващите вече технически решения, получени при разработването на ракетните комплекси от пето поколение, което съществено ще съкрати сроковете за нейното създаване”, заявява пред РИА „Новости” генерал-полковник Каракаев.

Според него „резултатите от проведените пускове показват, че създателите на ракетната технология са на прав път”.

Висшият руски военен е подчертал, че създаването на новата 100-тонна междуконтинентална балистична ракета е било наложено от факта, че „САЩ разработват усилено космическия си ешелон за нападателни средства от ПРО” (противоракетната отбрана).

„В случай на разгръщане от страна на американците на космическия ешелон от настъпателни средства от ПРО, което не е изключено, защото в САЩ в това направление се водят усилено научно-изследователски и опитно-конструкторски работи, тогава потенциалът на сегашните ни междуконтинентални балистични ракети няма да е достатъчен за преодоляването на такава ПРО”, разяснява генерал-полковник Сергей Каракаев.




















РИА „Новости”







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване