12/14/12 08:29
(http://www.klassa.bg/)

Сюзън Райс отказа да я номинират за държавен секретар

Посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс оттегли кандидатурата си  за поста на държавен секретар, след като възможната й номинация от страна на президента Барак Обама провокира вълна от критики сред републиканцте в Конгреса.Това съобщи АФП, позовавайки се на Белия дом.
Президентът Обама заявява в комюнике, че приема това нейно решение, но осъжда „несправедливите” атаки срещу Райс. Той точни, че тя остава посланик на страната в ООН.
Обама е разговарял в четвъртък с Райс. По думите му тя е изключително способен и отдаден висш служител патриот. Той подчерта, че Райс е много важен член на неговия кабинет и на екипа му за национална сигурност.
Райс стана мишена на остри критики от страна на републиканските конгресмени, чийто гласове са нужни, за да се одобри нейната кандидатура в Сената. Причината е, че след убийственото нападение срещу американското консулство в Бенгази, тя го представи като спонтанен отговор на антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите”, а не терористичен акт. Според противниците на демократа Обама, Райс и Държавният департамент са се опитали да излъжат американското общество за характера на атентата няколко седмици преди президентския вот.
За поста на държавен секретар на мястото на Хилари Клинтън преди се спрягаше и името на сенатора демократ Джон Кери, но после американските медии го определиха като най-вероятна номинация за министър на отбраната. Какво ще реши президентът Обама, ще стане ясно до дни.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване