12/15/12 16:03
(http://radiomilena.com/)

Кредитите ще продължат да поевтиняват

ivan iskrov 300x182 Кредитите ще продължат да поевтиняватКредитите ще продължат да поевтиняват през 2013 г., обяви управителят на Българската народна банка Иван Искров пред Дарик.

Гуверньорът е резервиран към въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити, но е убеден, че и новият налог няма да накара българите да извадят парите си от банките. По думите му депозитът остава най-добрата и сигурна инвестиция, предаде КРОСС.

На годишна база кредитирането е нараснало с 3,3 на сто спрямо 2011 г., а банките са стабилни. Нарастването на лошите кредити се забавя и тази тенденция ще продължи и догодина, категоричен е Искров.

„Кредитите поевтиняват през цялата 2012 година. Ако държавата се беше намесила, грубо, с бутонките напред, както се казва, да регулира, тогава със сигурност нямаше да поевтинеят, а щяха точно обратното на очакванията – поради нарасналия риск да се оскъпят“, каза управителят на БНБ.

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента.

Той допълни, че е имало „силно настояване“ от страна на БНБ към някои банки да увеличат капитала си. Процесът е приключил успешно.

Има изтегляне на капитали, но това е ако щете и желано събитие, каза Искров и допълни „Аз няма да скрия от вас, че на големите, системни гръцки банки от преди година и половина – две сме препоръчали да си изплатят заемите към банките, тъй като те не се нуждаят от тях, да бъдат независими от случващото се там и това е една от причините да няма никакви проблеми“, каза Иван Искров.

Запитан дали очаква сливания и смяна на собственост на банки, управителят на БНБ коментира, че това е процес, който се движи от пазарна логика. През 2011-а три от относително малките най-вече чуждестранни банки смениха собствениците си, те се развиват много добре, а тази година не сме имали такъв случай, каза още Искров.

 Кредитите ще продължат да поевтиняват

bookmark Кредитите ще продължат да поевтиняватsvejo Кредитите ще продължат да поевтиняватgoogle Кредитите ще продължат да поевтиняватdelicious Кредитите ще продължат да поевтиняватstumbleupon Кредитите ще продължат да поевтиняватfacebook Кредитите ще продължат да поевтиняватСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване