12/16/12 10:50
(http://www.klassa.bg/)

ВЕЦ за домашна употреба

Японската технологична компания Ibasei представи нова идея за производството на електричество от енергията на водата посредством мини турбина. Въпросният генератор трябва просто да бъде поставен в по-бърз поток или река, за да започне генерира малки количества електричество, а добитият ток може да се използва за директно захранване или като зарядна станция.

Наречено Cappa, устройството на външен вид напомня на самолетен двигател и е направено така, че да може да се инсталира на всяко удобно място в рамките на минути. Това удобство отразява първоначалната идея на проекта, че не е нужно всички хидроелектрически системи да бъдат огромни или да са разположени на оптималните места по реките.

Вместо това хидрогенераторът трябва просто да бъдат поставен на места, на които реката се стеснява и скоростта на водата се повишава. Така при скорост на водния поток от два метра в секунда турбината генерира електричество в мощност 250 вата. При Инсталиране на пет Cappa устройства на едно място мощността се повишава до 1 киловат.

Генераторът може да намери редица практически приложения, обясняват говорителите на Ibasei – от захранване на открити паркове до бекъп системи в случаи на наводнение. Устройството може да се използва и като алтернатива на дизеловите генератори, които домакинствата използват, когато електричеството спре. Една Cappa система не може да захрани цяло домакинство с енергия, но може поне да осигури достатъчно ток за осветлението. Ако остане постоянно към мрежата, тя може да намали сметките за електричество на домакинството, живеещо в близост до река или поток.

Очаква се първите модели от новия хидрогенатор да бъдат пуснати в Япония през следващата година, като цената им ще бъде колкото на компактен автомобил.





















iNews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване