12/16/12 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Влагат 90 млрд. долара в добив на шистов газ в САЩ

Промишлени гиганти обявиха инвестиции на стойност повече от 90 млрд. долара в САЩ, за да се възползват от евтиния природен газ, което е още едно доказателство за това, че шистовата революция движи индустриалното възраждане на страната, пише Financial Times.
Нефтопродукти, горива, торове и стомана са секторите, където се обмислят нови инвестиции за милиарди долари, привличани от източника на евтина енергия и суровини.
Цената на природния газ в САЩ падна до 10-годишно дъно от 66 долара за 1000 куб. м. през април тази година, като след това леко се повиши и в момента е около 92 долара за 1000 куб. м.
Инвестиционният бум в САЩ предизвиква загриженост сред производителите в Европа, които се страхуват, че ще бъде трудно да се конкурират с американските компании в енергоемките сектори.
Това е и вероятната причина, която накара Великобритания да вдигне през изминалата седмица забраната за добив на шистов газ.
Много от най-големите инвестиции в САЩ са в нефтохимически съоръжения, които преработват природния газ в етан, използван за производството на пластмаси.
Евтините суровини и енергия вече оказват влияние върху икономиката на САЩ.
От началото на 2010 г. промишленото производство е нараснало с 12 на сто, в същото време то е намаляло с 2% в Китай, с 3% във Великобритания и с 6% в Япония. 
Но дори и индустриалните компании в най-голямата икономика в Европа, включително Байер и BASF, очакват да загубят от конкурентоспособността си срещу американските си конкуренти през следващото десетилетие, заради увеличаващите се разходи за енергия.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване