12/16/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Глобално проучване: Хората живеят по-дълго, но боледуват по-често

Хората на планетата започнаха да живеят по-дълго, но боледуват по-често. До този глобален извод стигнаха авторите на най-мащабното правено някога проучване на причините за смъртността на населението на Земята, предаде Би Би Си.
То е извършено във Вашингтонския университет в Сиатъл от 500 учени, които са работили над него в продължение на 5 години. Те са проследили как са се изменили в последните 20 години основните фактори, водещи до смърт в различни държави.
Освен болести, са отчитани войни, нещастни случаи, лекарска некомпетентност , усложнения при бременност и др.
Според резултатите, публикувани в сп .“Лансет“, днес основните причини хората да умират и да боледуват са високото кръвно налягане, пушенето и употребата на алкохол. Исхемичната болест на сърцето и инсултът са на четвърто място, като те се дължат главно на затлъстяването и на неконтролирания холестерол. През 2010 г. в света са починали от тях 13 милиона души.
През 1990 г. за главна причина на смъртността на планетата бе сочено недохранването.
За последните 20 години най-малко се е променила картината в Европа. В източноевропейските страни , както през 1990, така и в 2010 г. най-много хора умират от инфаркт и инсулт, сочи проучването. В тази част на Стария континент се е повишила и смъртността от ХИВ/СПИН – от 30 място през 1990 г. на 4-то през 2010 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване