12/16/12 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Движение „Модерна България“ поиска повече власт за гражданските организации

Движение "Модерна България" иска отваряне на системата към гражданите, заяви председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков, предаде репортер на БГНЕС.
Искаме да се разреши издигането на независими граждански листи с подписка на избирателите. Искаме това, не защото сме против партиите и ги отричаме, но има очевидна гражданска енергия отвъд партиите и трябва да й се даде шанс, каза Цеков. Гражданите трябва да имат шанс, когато се борят за промяна и тя не се получава чрез избраните партийни представители, да могат да се регистрират и да изразят волята си, категоричен е Цеков.
Националното представителство на Гражданското непартийно Движение "Модерна България" се събра под наслов "Да сменим системата! Да върнем властта на гражданите". Според Цеков, Движение "Модерна България" трябва да използва инструментариума на законите, за да постига промени. "Решихме да бъде предизвикан национален референдум за смяна на системата. Може да ударим там, където хората нямат никаква дума – във властта на политбюрата. Кой взема решенията кои да бъдат кандидатите за депутати", попита риторично той. Да не се спекулира, че изразяват гражданска воля, призова Цеков. Идеята е да дадем оръжие на гражданите, така че да могат да контролират и санкционират калпави политици и партии с механизма на отзоваването,обясни той.
През последните 20 години има редица управления, заявявали такава воля, но никой не го е правил, добави Борислав Цеков. "Когато един съветник или депутат, или кмет направи определени постъпки, по инициатива на избирателите да се започва процедура на отзоваване. В развитите демокрации това се случва с вот на доверие от избирателите. Това е реално оръжие в ръцете на хората", каза Цеков. Тази тема е вън от дневния ред на политическите партии, защото те не искат смяна на модела и има една естествена съпротива, обясни той. Това отнема от техния властови ресурс, продължи той. Само че гражданската логика е обратната – доверие и когато не е заслужено, оттегля се, а не да чакаме избори, заяви Цеков.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване