12/16/12 20:34
(http://www.klassa.bg/)

НА КОГО ПОМАГАТ ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ?

НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕГА СТОЯТ УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДЕТСКИ НАДБАВКИ, Е НАПРАВО ОБИДЕН И ВРЕДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА КАТО ЦЯЛО
Първо – обидно е детските надбавки да са приравнени със социални помощи. Защо е обидно? Защото социална помощ получават хората, които не работят. Какво означава социална помощ за това, че имаш дете? Като млад родител ти не се нуждаеш от помощ, а от стимул.  Налице е и дискриминация от страна на държавата спрямо работещите и внасящи данъци на същата тази държава. Дискриминиран е всеки работещ на по висока заплата българин, защото за него няма детски надбавки. Дискриминирани са и тези които нямат голям доход и имат право на детски надбавки. Дискриминацията спрямо тях е, че те работят, т.е. помагат на държавата като вносители на данъци и самите те са реална жива работеща сила, а получават същия размер детски какъвто получават и неработещите. Не може да сложиш на един кантар този, който работи, с този който нежелае да работи. Не може работещите и нежелаещите да работят да получават еднакви детски. Защото държавата може да дава благодарение на това, че работещите българи са и дали пари под формата на данъци и не са и в тежест под формата на помощи.   Именно размера на детските е стимула да се раждат деца. Но този стимул трябва да бъде реален и адекватен спрямо това кого стимулираш – дали помагаш на този който ти помага като работи и внася данъци или ще помагаш със същата сила на този който е вече в тежест и нежелае да започне работа. Чрез получаването на различен размер детски голяма част от неработещите биха били стимулирани да започнат възможно най-скоро работа за да им се промени статуса. Дори да се работи за минимална заплата ти пак даваш своя принос на обществото под формата на осигуровки, данъци и действителен труд.

Второ – опасно е за икономиката като цяло. Опасността идва от това,че  родител, който се осигурява на по висока заплата няма право на детски. По този начин се стимулира укриването на доходи, за да се показва по нисък официален доход. Така вместо да се вадят доходите на светло, ставаме свидетели на стимулирането на укриване на доходи и по този начин се напомпват процентите на сивата икономика. При получаването на еднакъв размер детски без значение дали си работещ или не , се получава стимулиране на това да не се тръгва на работа, а правенето на деца да се превърне в бизнес – а именно осигурен (при това абсолютно сигурен)ежемесечен доход на нежелаещи да работят родители.

















Йордан ТОДОРОВ

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване