12/16/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Полша може да въведе еврото след три години


Полша би могла да въведе еврото от 1 януари 2016 г., смята съветникът на полския президент по международната политика Роман Кужняр. Като се основаваме на оценките, направени от президентството, смятам, че 1 януари 2016 г. е реалистична дата за присъединяването на Полша към зоната на еврото, заяви Кужняр по полското радио. Той подчертава, че президентът Бронислав Коморовски е голям привърженик на присъединяването на Полша към валутния и икономически съюз.

Варшава се надява да успее да спази критериите от Маастрихт още от 2013 г., но не е посочила дата за влизането си в еврозоната. Полша, която е единствената страна от Европейския съюз, която успя да избегне рецесията след избухването на дълговата криза, си даде време да проследи извършващите се промени в еврозоната.

Бързото приемане на еврото обаче може да създаде вътрешни проблеми на Полша. Ще трябва да се убеждава националистическата опозиция да подкрепи необходимите конституционни промени, а също и обществеността, тъй като сега едва една трета от поляците одобряват отказа от националната валута, злотата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване