12/16/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Почти 40% от българите чувстват риск за работното си място

 На въпроса за перспективите за намиране на нова трудова заетост, при евентуална загуба на настоящата, мнозинството от запитаните отговарят, че ще им отнеме доста време

 

Мила Григорова, Галъп Интернешънъл“,

специално за „Кlassa.bg”

 

39% от заетите българи смятат, че съществува риск да изгубят настоящето си работно място. Данните са от последното национално-представително проучване на ББСС „Галъп Интернешънъл” проведено в началото на месец декември по поръчка на вестник „Кlassa.bg”.

 

Въпреки немалкия дял на опасяващите се от изпадане в безработица българи, донякъде успокоителна новина е, че нагласите на българите са без значителни промени спрямо измереното през 2010 година. В края на 2009 година измерихме най-сериозен ръст на песимизма на работещите българи по отношение на сигурността на работното място. Тогава 42% от запитаните работещи оценяваха поста на настоящата си работа като по-скоро нестабилен, а спокойните бяха с десет процентни пункта по-малко – 32%. В края на 2010 година беше отчетено първото „успокояване” на нагласите след началото на икономическата криза – тогава делът на несигурните по отношение на работното си място намаля с пет пункта в сравнение с 2009.

 

Тази година, също както и през 2010 год., дяловете на спокойните и неспокойните по отношение на работното си място са приблизително равни. 37% не смятат, че има риск от това да бъдат съкратени или уволнени, а 39% са на противоположното мнение.

 

Логично, наетите в частния сектор споделят по-големи притеснения от загуба на работата в сравнение с работещите в държавната сфера. 42% от работещите в частни предприятия и фирми споделят притеснения за бъдещето на работното си място, а само 32% са спокойни.

 

Макар и с по-малко притеснения, отколкото работещите в частния сектор, и заетите в държавния не са напълно безгрижни. Макар и 39% от тях да не чувстват непосредствен риск от оставане без работа, 44% имат такива тревоги.

 

Относително най-спокойни що се отнася до кариерата и заетостта са самонаетите българи и занимаващите се със собствен бизнес. Макар и малките и средни предприятия да са сред най-страдащите от икономическата криза, преобладаващата част (57%) от занимаващите се със собствен бизнес споделят, че смятат работното си място за сигурно.

 

На въпроса за перспективите за намиране на нова работа, при евентуална загуба на настоящата, мнозинството от запитаните отговарят, че ще им отнеме доста време, за да намерят нова заетост. Макар и делът на смятащите, че намирането на нова работа да е без значителна промяна в сравнение с 2009 и 2010 година (56%), регистрираме лек спад в дела на уверените, че лесно и бързо ще успеят да се установят на ново работно място. Днес само 17% от работещите българи са на мнение, че ще си намерят нова работа бързо и лесно ако останат без настоящата си заетост. Това е и най-ниският измерен процент от 2005 г. насам.

 

 

 

Изследването е проведено през първите десет дни на декември, национално-представително е и обхваща 1016 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп Интернешънъл” в България от 1992 година.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване