12/17/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Големият адронен колайдер има алиби за края на света - спря работа


Учените от ЦЕРН временно преустановиха работата на Големия адронен колайдер, съобщи РИА „Новости“, цитирайки сайта на проекта.
Целта на паузата е да се модернизира ускорителя за бъдещи експерименти. Изследванията ще се възобновят за кратко през февруари догодина, след което модернизацията ще продължи до 2015 г. Благодарение на нея ще се увеличи светимостта - проектната честота на сблъсъка на частици.
Колкото по-голяма е плътността на частиците в тунела, толкова по-често ще има така очаквания от учените сблъсък.
Най-важният резултат от работата на ускорителя тази година бе откритието на частица, която претендира да е Хигз бозона, определящ масата на всички елементарни частици. За да се потвърди откритието, са нужни още изследвания и изчисления.
През 2020 г. ускорителят трябва да се превърне в Суперголям адронен колайдер, като светимостта му ще бъде 5-10 пъти по-голяма от сегашната.
„Довиждане и благодаря за рибата“ се шегуват ядрените физици от ЦЕРН, цитирайки книгата на Дългас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Тези думи произнасят делфините, напускайки Земята преди нейното унищожение.
Колайдерът си намери алиби за края на света, се пошегува „РИА „Новости“. Според някои теории краят на света ще настъпи в резултат на работата на ускорителя. От сблъсъка на протони в него ще се появи черна дупка, която ще погълне Земята. За три години физиците от ЦЕРН , обаче, не успяха да намерят следи от черна дупка. Така, че напразно на колайдера се гледа като на хипотетична причина за Апокалипсиса, отбелязва Нюзру.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване