12/18/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Morgan Stanley глобена с $5 млн. заради първичното публично предлагане на Facebook

 Инвестиционната банка Morgan Stanley, която реализира първичното публично предлагане на Facebook, ще плати глоба от $5 млн. на регулатора на търговията с ценни книжа в Масачузетс. Санкцията урежда обвиненията, че финансовата институция е уведомила за недостиг на приходи определени анализатори, но не и широката общественост.

Социалната мрежа започва програма, с която ще се опита да привлече малкия бизнес към онлайн платформата си за реклами, като предлага безплатно пространство. Акциите на Facebook бяха пуснати на единична цена от $38, в горната част на прогнозирания диапазон, но приключиха първия си ден на изключително активна търговия на равнище $38,23, а сега се търгуват около 30% под първоначалната си оценка. Според щатските регулатори банкер от Morgan Stanley е организирал телефонни обаждания, в които финансовият директор на Facebook е запознал анализаторите на водещи инвестиционни банки с данни за приходите на компанията, които не са били включени в ревизираните документи, подадени пред американския регулатор на търговията с ценни книжа на 9 май, около седмица преди излизането на социалната мрежа на борсата.

Цифрите са били по-ниски от очакванията на много анализатори, които веднага са реагирали със смъкване на оценките си за годишните приходи с 3% под прогнозата на Facebook за $5 млрд. за 2012 г., твърдят властите в Масачузетс. Новите изчисления са били достъпни за инвестиционните банки, но не и за индивидуалните инвеститори, участвали в едно от най-очакваните излизания на фондовата борса в историята. „Дребните инвеститори са били поставени в много по-неизгодна позиция в сравнение с Уолстрийт“, заяви Уилям Галвин, който отговаря за обществената информация в щата Масачузетс.

Morgan Stanley не призна вина, но се съгласи да бъде порицана и да плати глоба. Говорителят на финансовата институция Уесли Макдейд заяви, че компанията се радва да остави въпроса зад гърба си. „Банката стриктно се придържа към буквата и духа на всички касаещи я правила и закони“, заяви той. През октомври Галвин глоби Citigroup с $2 млн., след като един от анализаторите й пусна поверителна информация към популярен технологичен блог, която трябваше да е под ембарго 40 дни след първичното публично предлагане на Facebook. Служителят бе уволнен.

 

По в. „Дейли телеграф“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване