12/18/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Ваксините, ин витро процедурите и интензивните грижи ще се плащат от Здравната каса

През следващата година ваксините, ин витро процедурите и интензивните грижи ще се плащат от Здравната каса, а не от Здравното министерство, както е в момента. На извънредно заседание депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване направиха законодателни промени, за да намерят начин да се изхарчат предвидените за тези дейности пари в бюджета на касата.
Ще се избегне ли здравен хаос през януари, след отказа на лекарите да подпишат договор с касата? При липсва на споразумение в сила остава договорът от тази година - в него се определят дейностите, обемите и стойностите на медицинските дейности. В него обаче не съществуват ин витро процедурите, ваксините и интензивните грижи, защото сега се плащат от Здравното министерство. В същото време, вече е приет бюджетът на Здравната каса, в който са включени парите за тези дейности. Възникваше въпросът кой и как ще плаща за тях след броени дни през януари.

Управителят на Здравната каса определи и като личен неуспех отказа на лекарите да подпишат рамков договор. „По-неприятно е, че отпаднаха някои от клиничните пътеки, които ги бяхме договорили, като да речем за будната кома и спешни състояния при децата. Неща, които ние приехме без особени уговорки,” каза д-р Пламен Цеков.

Лекарите контрират, че в проекта за рамков договор изобщо не фигурирали допълнителните клинични пътеки, защото за тях нямало достатъчно пари. Надзорният съвет можел да ги приеме и без тяхното съгласие. Лекарите изразиха и подозрение, че се подготвя увеличение на здравната вноска.

„Г-н Дянков залага увеличение на вноската предварително от 2014 година, тъй като с тези средства не могат да се плащат и ваксините и ин витрото и интензивните грижи. Утре може да му скимне и спешната помощ да прехвърли,” коментира д-р Димитър Петров от Българския лекарски съюз.

Здравният министър обеща, че с парите на здравноосигурени няма да се лекуват неосигурените. За тях ще продължи да плаща министерството.

„Така, както до момента се плащаше чрез трансфери за неосигурените родилки, по същия начин ние ще плащаме чрез подобен трансфер на НЗОК,” каза Десислава Атанасова.

ГЕРБ предложи изменения в закона, според които спорните дейности ин витро, имунизация и интензивни грижи ще могат да се прехвърлят към касата и само с одобрението на управителя и Надзорния съвет.

„Типично за ГЕРБ, те предлагат законодателна промяна, с която да елиминират изцяло лекарския съюз и да им кажат ‘Гледайте си работата! Не ни интересува вашето мнение.’,” коментира депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Промените предложени от опозицията не бяха приети. Дори с по-малко гласове, предложението на депутатите от ГЕРБ беше прието. Предстои гласуването им в зала.














btvnews.bg

 



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване