12/19/12 11:53
(http://radiomilena.com/)

ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделия

cigari ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияСлед дългогодишна подготовка днес Европейската комисия прие предложението за преразглеждане на Директивата за тютюневите изделия. Предложеният законодателен акт включва нови и подсилени разпоредби относно производството, представянето и продажбата на тютюневите изделия. По-конкретно в предложението се предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, и задължително използване върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари на предупреждения относно здравето под формата на големи снимки. Урежда се също така трансграничната продажба по интернет и се предвиждат технически елементи за борба с незаконната търговия. Освен това се предлагат мерки за изделията, за които до момента нямаше специална уредба, като електронните цигари и растителните изделия за пушене. Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките. Остава съществуващата в момента забрана за тютюна за орална употреба (т.нар. снус).

Комисарят Тонио Борг, който отговаря за здравето и политиката за потребителите, заяви по повод приемането на предложението: „Изпълнихме задачата си! Европейската комисия се беше ангажирала до края на 2012 г. да представи предложение относно тютюневите изделия. Днес ще представя именно това предложение на министрите на здравеопазването и на Европейския парламент. Цифрите са достатъчно красноречиви: тютюнът убива половината от своите потребители и лесно води до пристрастяване. Тъй като 70 % от пушачите пропушват, преди да са навършили 18 години, стремежът на предложението, което представяме днес, е да направи по-малко привлекателни тютюневите изделия и употребата на тютюн и по този начин да намали стимулите, които подтикват младите хора към тютюнопушене.“ Комисарят Борг добави: „Потребителите не бива да бъдат заблуждавани: тютюневите изделия трябва да изглеждат като тютюневи изделия и да имат вкус на такива. С това предложение гарантираме, че атрактивните опаковки и овкусителите не се използват като маркетингова стратегия.“


Защо е необходимо преразглеждане на законодателството на ЕС?

Сега действащата Директива за тютюневите изделия (2001/37/EC) е от 2001 г. Оттогава настъпиха някои важни промени на пазара, в науката и в международен план. Например налице са нови доказателства във връзка с овкусителите, използвани в тютюневите изделия, и ефективността на предупрежденията относно здравето. На пазара се появиха нови категории изделия, като електронните цигари, а последните маркетингови стратегии са свързани с използването на атрактивни опаковки и вкусове. В международен план ЕС и всички държави членки ратифицираха Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, която влезе в сила през февруари 2005 г. Вследствие на това някои от разпоредбите на сегашната директива загубиха актуалност. Регулаторните подходи, възприети от държавите членки, също са различни и водят до разминавания между законите на отделните държави членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия.

Новото предложение отчита тези процеси и отговаря на исканията от страна на Европейския парламент и на Съвета на министрите, както и на тези, представени в докладите на Комисията за прилагането на Директивата за тютюневите изделия от 2007 и 2009 г., в които бяха посочени потенциалните области, в които може да се постигне подобрение.

Основни елементи на предложението:

В предложението са предвидени крупни промени спрямо сегашната директива. Засегнати са по-специално следните области:

  • Етикетиране и опаковка: Върху всяка опаковка цигари или тютюн за ръчно свиване на цигари трябва да има комбинирано предупреждение от снимка и текст, което покрива 75 % от лицевата и опаковата страна на опаковката; върху опаковката не може да има рекламни елементи. Сега предоставяната информация за катрана, никотина и въглеродния оксид, за която се счита, че е подвеждаща, се замества с информационно съобщение отстрани на опаковката, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак. Държавите членки имат правото да въвеждат опростени опаковки, ако това е надлежно обосновано.
  • Съставки: Ще бъде въведен електронен формат за уведомяване за съставките и емисиите. В предложението се предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия с характерен вкус, както и на изделията с повишена токсичност и повишена опасност от пристрастяване.
  • Бездимни тютюневи изделия: Забраната върху тютюневите изделия за орална употреба (т.нар. снус) остава, като изключение от нея съществува за Швеция. Всички бездимни тютюневи изделия трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето върху главните повърхности на опаковката, а изделия с характерен вкус не могат да се продават. За нови категории тютюневи изделия трябва да се уведомява предварително.
  • Разширяване на обхвата на директивата: Изделията със съдържание на никотин (напр. електронните цигари), което не надвишава определена граница, могат да бъдат пускани на пазара, но трябва да бъдат обозначени с предупреждения относно здравето. Изделия със съдържание на никотин над определената граница се допускат само ако са разрешени като лекарствени продукти, например никотинозаместващи терапии. Растителните цигари ще трябва да бъдат обозначавани с предупреждения относно здравето.
  • Трансгранични продажби от разстояние: Предвижда се търговците на дребно, работещи по интернет, да уведомяват за своята дейност и да се въведе механизъм за проверка на възрастта с цел да се гарантира, че не се продават тютюневи изделия на деца и юноши.
  • Незаконна търговия: Предвижда се въвеждането на система за следене и обратно проследяване на изделията и на защитни елементи (напр. холограми) с цел да се гарантира, че в ЕС се продават само изделия, които отговарят на изискванията на директивата.


Срокове и процедура

Предложението е прието след консултации на широка основа със заинтересованите страни, в т.ч. обществена консултация, която събра 85 000 отговора. Като част от подготовката беше направена задълбочена оценка на въздействието, в която се анализира икономическото, социалното и здравното въздействие на няколко обсъждани варианта на политика. Във връзка с оценката бяха възложени и няколко външни проучвания.

Като следваща стъпка предложението ще бъде обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на министрите. Очаква се то да бъде прието през 2014 г. и да влезе в сила от 2015 — 2016 г.

 ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделия

bookmark ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияsvejo ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияgoogle ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияdelicious ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияstumbleupon ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияfacebook ЕК прие предложението за новата Директива за тютюневи изделияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване