12/19/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Призиви за затягане на контрола върху оръжията след трагедията в Нютаун

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Засилват се призивите за затягане контрола над личните оръжия в САЩ след масовото убийство в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът. “Подкрепящи огнестрелните оръжия демократи сигнализират, че са отворени за налагане на ограничения”, е заглавието на в. “Ню Йорк таймс”.

Проявявайки бърза промяна в отношението си към контрола над оръжията след масовото убийство в училище в щата Кънектикът, мнозина подкрепящи огнестрелните оръжия демократи в Конгреса, включително председателят на групата на демократите в Сената Хари Рийд от щата Невада, който е дългогодишен поддръжник на правото за притежаване на огнестрелно оръжие, сигнализираха, че са отворени към приемането на нови ограничения, пише вестникът.

Официални представители на Белия дом бяха уклончиви по въпроса как президентът Обама ще изрази в действия възвишената си реч от неделя в Нютаун, в която сякаш предвеща усилия за ограничаване достъпа до огнестрелни оръжия. Но мнозина демократи, включително няколко от консервативни щати, заявиха, че Конгресът трябва да се заеме с проблема догодина, а една председателка на сенатска комисия обеща изслушвания по въпроса, отбелязва изданието.

Тази готовност за приемане на нови закони за огнестрелните оръжия сочи, че Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) ще се изправи пред сериозно изпитание на влиянието си в следващите месеци ако се опита да предотврати по-строги ограничения. Лидерите на организацията отказаха да дават интервюта след масовото убийство, акаунтът на асоциацията в Туитър замлъкна, а Фейсбук страницата й е деактивирана, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

“Обама ще вземе бързо мерки за контрола над огнестрелните оръжия, каза Белият дом”, е заглавието на британският в. “Гардиън”. Белият дом обеща поредица от мерки, включително законодателство за контрол над огнестрелните оръжия, за да се осуети повторение на масови убийства като нападението в Кънектикът, пише вестникът.

“В близките седмици ще използвам каквито правомощия има тази длъжност да ангажирам сънародниците си от правоприлагащите органи и медицинския персонал в душевните заболявания до родители и възпитатели в усилие, целящо да се предотвратят бъдещи подобни трагедии”, цитира “Гардиън” думите на президента Обама в от речта му в Нютаун в неделя.

Обама не уточни какви промени има предвид или дори дали те ще включват нови законови мерки за контрол над огнестрелните оръжия, но на въпрос дали такива законови мерки ще са част от този всеобхватен пакет, говорителят на Белия дом Джей Карни отговори утвърдително, отбелязва вестникът.

На въпрос дали президентът ще действа незабавно, за да се възползва от сегашното настроение или ще изчака докато реши проблеми като спора около “фискалната скала” и имиграционната реформа, Карни допусна, че ще има бързи действия и припомни на репортерите, че Обама говори за “седмици”, пише “Гардиън”.

За последните три дни над 146 000 души са подписаха под петиция в сайта на Белия дом с искане към президента Обама да работи за контрол над разпространението на огнестрелните оръжия след масовото убийство в начално училище в щата Кънектикът, пише френският в. “Монд”.

В раздела “Ние, народът” (We the People) в официалния сайт на президентството на САЩ петицията “Незабавно третиране на въпроса с контрола над огнестрелните оръжия чрез внасяне на законов текст в Конгреса” сега е най-посещаваната в сайта.

Тази петиция бе създадена малко след смъртта в петък на 26 души, сред които 20 деца, в началното училище на град Нютаун. Тя определено прехвърли прага от 25 000 подписа, необходими за гарантиране ако не на действия, то поне на официален отговор от страна на администрацията на САЩ, отбелязва вестникът.

Около 29 000 души освен това са подписали малко по-различна във формулировката си петиция, която също призовава за подкрепа на “строги закони” за огнестрелните оръжия. Според трета петиция малко над 14 000 също желаят “по-строг контрол” над огнестрелните оръжия, пише “Монд”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване