12/19/12 10:49
(http://www.klassa.bg/)

Разделянето на Косово по примера на Босна и Херцеговина е фактическо признание на неговата независимост

Официален Белград предложи разделяне на Косово по примера на Босна и Херцеговина
По този начин, съгласно информация на властите, Белград иска автономия на северно Косово, с предимно сръбско население.

Отношението си към проблема изказа в интервю за "Гласът на Русия" сръбският политолог Бранко Радун:

- От една страна, това е един от вариантите за решаване на проблема на косовските сърби. Но при всички положения, това още не решава проблема с пълното отделяне на Косово. От друга страна – Западът не е съгласен. Съгласно плана на западните страни, Косово следва изцяло да се отдели от Сърбия, за което те настояваха още през 90-те години. Тогава писателят Добрица Чосич писа в мемоарите си, че се бе опитал да „лансира” идеята за разделяне в разговор с британски дипломати, но моментално получи отказ. Можем да си представим, колко ще са категорични днес, когато квазидържавата над 10 години е под контрола на НАТО. Може би сръбската страна се опитва да получи нещо срещу това? Но в съществуващите условия това е практически невъзможно.

А ето мнението на представителя на косовските сърби, председател на скупщината на сръбските общини в Косово и Метохия Марко Якшич:

- Според мен, автор на този план не е Томислав Николич, а страните от „голямата петица”, т.е. Франция, Германия, Великобритания, Италия и САЩ. При всички положения, ако Северно Косово стане нещо като Република Сръбска, тогава централната власт на сърбите ще е в Прищина, а не в Белград, което фактически означава признание на независимостта на Косово. В договора, разбира се, е фиксирано, че Сърбия никога няма да признае тази независимост, а всъщност е точно обратното. Страните от „голямата петица” подразбират точно това – пълна независимост на Косово без неговото признаване. Т.е. нещо като преиначен план на Борис Тадич. С други думи – „план Ахтисаари плюс”. Това означава пълно предателство на държавните и национални интереси на Сърбия.
Ще напомним, че планът на Тадич предвиждаше създаване на равноправни администрации на сърбите и албанците. За самостоятелно Косово и дума не ставаше. Що се отнася до Ахтисаари, неговият проект предвиждаше предоставяне на Косово на независимост на всяка цена, включително до нарушение на Устава на ООН. Впрочем, това не попречи на бившия президент на Финландия да получи Нобеловата награда за мир за 2008 година. Сега пък излиза, че ако Северно Косово получи автономия, това няма да донесе нищо на косовските сърби. Така че – правете си извода.















Григорий Соколов

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване