12/19/12 19:31
(http://www.klassa.bg/)

Столична община поряза мераците на частник да строи върху общински имот

След близо три години на обществено недоволство и граждански протести, подкрепени от „Класа“, Столична община е на път да спре взимането на решение, което би защитило интересите на частен предприемач, възнамеряващ да застрои с жилищна сграда общински терен, който е бил предназначен за образователни нужди.
На съвещанието на Постоянната комисия по устройство на територията към Столичния общински съвет (СОС), коeто се проведе на 19 декември т.г., главният архитект на София Петър Диков пое ангажимент пред общинските съветници, че парцелът на ул. „Богдановец“ 16 ще остане обществена собственост, и че ще се използва само и единствено за образователни нужди.

Към общинския имот на ул„Богдановец“ 16 – кв. Крива река, район Красно село, апетити имаше строителният предприемач Васил Пеевски, който е собственик на съседните частни имоти, като първоначалните му амбиции бяха там да издигне висока жилищна сграда в сключено ъглово застрояване.
„Предложението този общински имот да се придаде към частен имот беше предателство спрямо общината и това нещо е спряно. Спряно е и друго безумие, което се предлагаше – там да изникне 8 или 9-етажна сграда. Категорично заявявам, че за такова нещо от мен съгласие не е давано. Моето категорично мнение е, че общинският имот трябва да остане за образователни нужди и затова най-новото предложение е там да се изгради детска занималня на два етажа. Дали ще стане така, или мястото ще се присъедини към вече съществуващата в близост детска градина, да решават общинските съветници“, заяви арх. Диков пред представителите на комисията по устройство на територията.
Точката, касаеща конкретния казус, бе отложена, за да се изчака официално писмено становище от зам.-кмета по образование и култура Тодор Чобанов относно нуждите на образователните институции. От това ще зависи дали парцелът ще остане самостоятелен и върху него ще се строи детска занималня до два етажа, или ще бъде трансформиран от частна общинска собственост в публична собственост и присъединен към 124-та Целодневна детска градина (ЦДГ) и използва за нуждите на детското заведение, каквото е желанието на повечето хора от квартала.
На среща и представители на гражданите от квартала с депутата Михаил Михайлов, който подкрепи гражданските протести, кметът Йорданка Фандъкова също е заела категоричната позиция, че общинският терен трябва да бъде използван за детска градина.
Припомняме, че става дума за общински терен на ул. „Богдановец“ 16 в район „Красно село“, местност „Крива река“ (дарен преди години на общината от частно лице), който според устройствения план от 1992 г. е отреден за спортна площадка за нуждите на близкото 19-то СОУ „Елин Пелин“. За въпросния имот има официални становища и от училището, и от 124-та ЦДГ, според които теренът и към момента е необходим за образователни нужди.
Преди две години и половина обаче – на 21 май 2010 г. Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) дава съгласие теренът, отреден за училищни нужди, да бъде предназначен за терен, отреден за жилищно строителство. Мотивът за решението е, че в сградата ще бъде отредено място и за детска занималня. Под въздействието на инициативния предприемач ръководствата на намиращите се в непосредствена близост училище и детска градина периодично сменят мненията си, понякога на 180 градуса. След като директорката на на 124 ЦДГ е заявила в писмо до общината че парцелът може да се използва за построяването на яслена група, от които има най-голяма нужда в София, тя се явява на общественото обсъждане на застроителния план, за да убеждава гражданите да подкрепят благородния бизнесмен, който ще построи занималня. В няколко поредни обществени обсъждания живеещите в съседство хора категорично заявиха, че не искат в новата жилищна сграда по никакъв начин да използва общинския парцел, както и са против сключеното застрояване, което сериозно ограничава жизненото пространство пространството в квартала и високата етажност несъобразена с околните сгради. Съобразяването с тези искания сериозно ще наруши интересите на предприемача Васил Певски, който е окрупнил съседните частни имоти и общинският парцел се оказва единствената пречка пред амбициите му за построяване на голям бетонен мастодонт. В последното предложение за промени в градоустройствения план на м. „Кривата река“ се вижда, че общинския терен, е предвиден за застрояване с „ЖС и двуетажна детска занималня“.
Въпреки това от „Сдружението на гражданите в квартал „Кривата река“ продължават са се опасяват, че частните интереси към апетитния общински терен са завоалирани и че инвеститорът ще намери нов начин за „по-целесъобразно“ използване на имота на следващ етап .
Един от най-сериозните поводи за съмненията им е този, че има фактологични разминавания в трите официални документа, публикувани в сайта на ГИС-София.
В плана за регулация и преструктуриране на жк „Крива река“ - графика 1, УПИ VІ-54 общинският терен е предназначен за „жилищно строителство и детска занималня“.
В плана за регулация и режим на застрояване – графика 2, теренът е отреден за „детски център, детска занималня“.
В Проекта решение на СОС – документ 617 въпросният имот фигурира като „детска занималня и ОО“ (обект за обществено обслужване).
Заради тези разминавания от Сдружението се подали официално възражение до комисията по устройство на територията, кмета Йорданка Фандъкова, до председателя на СОС Елен Герджиков, до главния архитект Петър Диков,
„Ако формулировката в трите цитирани документа е различна, най-вероятно става дума за грешка. Поемам ангажимента до проверя дали тази грешка е умишлена или неволна. Във всеки случай тя ще бъде коригирана, а моето мнение е, че този терен трябва да остане за образователни нужди“, коментира арх. Петър Диков.
„Има съмнения, че ако този общински парцел остане самостоятелен, някой ден някой може да го забърше, въпреки че тази порочна практика не се е случвала в Столична община от поне 4-5 години насам. Затова нека общинските съветници да решат дали теренът да остане самостоятелен или да се присъедини към близката детска градина“, каза още Диков.
В защита на идеята теренът да се присъедини към вече съществуващата детската градина единодушно застанаха повечето общинските съветници.
„За мен най-логично е този общински терен да се обедини с детската градина и да остане като зелена площ към нея, аз бих гласувал в тази посока“, коментира общинският съветник Росен Малинов.
Зад тази позиция застана и съветникът Борис Цветков, който заяви, че ще защитава тази теза и в комисията по образование към СОС. Същата идея подкрепи и общинарят Прошко Прошков.

В крайна сметка съветниците от комисията по устройство на територията единодушно, независимо от партийната си принадлежност, подкрепиха последното засега предложение - общинският имот на „Богдановец“ 16 да остане изцяло за образователни нужди.
„Класа“ следи казуса от самото му начало с идеята, че този конкретен случай е един от многото, които през годините на прехода са се случвали в Столична община. В крайна сметка от становището на зам.-кмета Чобанов и от последващото решение на общинските съветници ще си проличи дали общината действително защитава интересите на хората, или шепа подвластни на личните си облаги чиновници могат да спънат обществените интереси заради апетитите на някой частник.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване