12/19/12 14:11
(http://www.klassa.bg/)

Червените не са съгласни да се разсекретява средния ешелон във военното разузнаване, защото това било престъпление

Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на поправката в Закона за досиетата, която дава възможност за чисто минало да се проверява средният ешелон във военното и цивилното разузнаване, поиска БСП. Предложението за осветяване на средния ешелон бе на Синята коалиция и то бе подкрепено от другите парламентарни групи, без БСП.
Поправките разширяват кръга на проверяваните като в него вече ще бъдат включени членовете на научните съвети към университетите, които навремето решаваха съдбата на младите учени и кой от тях ще се развива.
Мотивите на БСП да се противопостави на предложението са, че новата поправка ще засегне над 1000 души у нас и извън граница. Ангел Найденов, депутат от Коалиция за България заяви, че ГЕРБ са на път да извършат престъпление, защото част от тези хора сега работят в рискови страни и ако не бъде наложено вето, ще се извърши предателство спрямо тях.
От ГЕРБ обаче заявиха, че законът е приет през 2006 г. и единственото обяснение, че този кръг от хора са били прикрити е, че са от БСП.
"След 23 години преход ГЕРБ се опитваме да направим реформа в службите за сигурност", каза Красимир Ципов от ГЕРБ. Според него не е редно в XXI в. в тези служби да работят бивши служители на бившата Държавна сигурност. Ципов допълни, че става дума не за 1000 души, а за 50, които ще бъдат изтеглени след проверката от чужбина. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване