12/20/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Пакистанските талибани ожесточават стратегията

Ройтерс

Талибан. Снимка: афнюз

Пакистанските талибани, една от най-страховитите въоръжени групировки, се подготвят за смяна на водача си, което може да означава по-малко насилие срещу държавата, но и повече нападения срещу водените от САЩ сили в Афганистан, твърдят военни източници от Пакистан.

Хакимула Мехсуд, безмилостният командир, който ръководи Техрик-е-талибан Пакистан (ТТП) през последните три години, е загубил управленческия контрол над движението и доверието на бойците си, заяви висш представител на пакистанската армия, базиран в племенния регион Южен Вазиристан, твърдината на групировката.

По-умереният втори в командването на организацията,40-годишният Вали-ур-Рехман, е вероятният наследник на Мехсуд, който с крайното си насилие отблъсна много от бойците си и това значително го отслаби, сподели за Ройтерс военният източник.

“Рехман бързо се издига като консенсусна кандидатура, която официално да замести Хакимула,” заяви военният представител, който отказа да се идентифицира поради деликатността на темата. “Сега може да видим как бруталният командир ще бъде заместен от по-прагматичен, за когото помирението с правителството на Пакистан е станало приоритет.”

ТТП, известни като пакистанските талибани, бяха създадени като организация-майка на талибанските бойци през 2007 г.

Основната им цел е да свалят поддържаното от САЩ правителство в Пакистан и да наложат строгия си ислям в страна с население от 185 милиона души, въпреки че извършват атаки и в съседен Афганистан.

Бойците засилиха борбата си срещу пакистанската държава след нападението на армията срещу Червената джамия в Исламабад през 2007 г., която бе завзета от съюзници на групировката.

Мехсуд, за когото се смята, че е на около 35 години, застана начело на пакистанските талибани през август 2009 г. Той стана известен през 2010 г., когато американски прокурори го обвиниха с участие в атаката, при която бяха убити седем служители на ЦРУ в американска база в Афганистан. Славата му нарасна още повече, когато се появи на видеозапис заедно с йорданския атентатор-самоубиец, който уби служителите.

Ройтерс интервюира няколко висши пакистански военни служители, както и племенни старейшини и местни хора, по време на тридневно пътуване заедно с армията в Южен Вазиристан, получавайки рядък шанс за достъп до зона, в която практически е невъзможно журналисти да влязат, след като там през октомври 2009 г. започна офанзива на армията.

Трима висши военни заявиха, че от информатори - пакистански талибани - са научили, че Мехсуд вече не ръководи групировката. Пакистански талибански командири не отговориха на неколкократни молби за коментар на възможна смяна на водача им.

Според американски представители макар Рехман да е естественият наследник на Мехсуд, не бива да се очаква незабавна промяна. Позициите на Мехсуд сред пакистанските талибани може да са отслабени, но той още има последователи, заявиха те.

Вашингтон е предложил награда от 5 милиона долара за информация, която да доведе до залавянето на Мехсуд или Рехман.

Пакистански военен представител, служил в Южен Вазиристан повече от две години, заяви, че негови източници от пакистанските талибани за пръв път му сигнализирали за намаляващото влияние на Мехсуд преди шест месеца, когато постоянният натиск от пакистанските военни, ударите на американски безпилотни самолети, както и влошено здравословно състояние започнали да пречат на водаческите му способности.

“Тъй като Рехман е по-умерен, има вероятност, че под неговото ръководство ТТП ще спре борбата си срещу Пакистан, за разлика от Хакимула, който вярва в безразборното унищожение,” заяви военният, базиран в столицата на Южен Вазиристан - Вана.

Според него това може да доведе до нови нападения през границата с Афганистан, защото Рехман подкрепя идеята бойците на групировката да обърнат оръжията срещу западните сили.

Други фракции сред пакистанските талибани като групировката Назир в Южен Вазиристан и фракцията Хекмат Гул Бахадур в Северен Вазиристан вече са сключили мирни споразумения с пакистанските военни, докато в същото време насочват атаките си срещу западни и афганистански сили в Афганистан.

Смяна във фокуса на действията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване