12/20/12 20:08
(http://www.klassa.bg/)

Сотир Цацаров е новият главен прокурор на Република България

Сотир Цацаров е новият главен прокурор на Република България.
18 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха „за” Сотир Цацаров, трима гласуваха „против” и трима се въздържаха.

Чувствам се уморен и в същото време благодаря на колегите, които ми гласуваха това доверие. Това бяха първите думи на председателя на Окръжен съд-Пловдив Сотир Цацаров, след като министърът на правосъдието Диана Ковачева му съобщи, че Висшият съдебен съвет го е избрал за главен прокурор на република България. Гласуването се проведе точно в 19,42 минути, след безпрецедентно заседание на ВСС, продължило повече от 10 часа и предавано директно по БНТ.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност".

Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота. Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване се приемат с тайно гласуване. Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си. Така, за да бъде избран някой от кандидатите той трябва да събере 17 гласа в своя полза. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив.
Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия – гр. Пловдив, а висшето – в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, по специалността „Право”. На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград. На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжен съд-Пловдив.
Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.
Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.
Семеен, с едно дете. Владее английски език.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване