12/20/12 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Станишев: Политиката на кабинета за референдума е лицемерна

 Огромното мнозинство разбират, че позицията на правителството е крайно лицемерна. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на кръглата маса "Защо ще гласувам с ДА на референдума".

След като разбраха, че референдум ще има, управляващите подмениха въпроса, с което фактически нарушиха закона, продължи Станишев. "Очевидно е, че се прави всичко възможно кампанията да мине вяло, същността на дискусията да бъде скрита от българските граждани", заяви той. "В момента управляващите правят всичко възможно, законно и незаконно, да създадат пречки пред изказването на волята на гражданите. По същество този референдум е срещу решението на правителството на Борисов, с което се спря изграждането на втората българска атомна централа "Белене", каза още лидерът на БСП.

На всички е ясно, че изграждане на ядрена централа с водещо държавно участие дава възможност на социална политика на държавата с участието на цената на тока, продължи Станишев. По неговите думи изграждането на централата в Белене ще създаде и десетки хиляди работни места. "Единственият реален проект, с който България разполага, е "Белене", всичко друго са общи намерения, добри пожелания. Инициативата за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е обща инициатива, без финансови отчети", заяви социалистът. По негова информация ще са необходими 8-10 години 7-ми блок да получи необходимите разрешителни, за да започне работа по него.

Станишев определи като скандален информационния лист, с който правителството е съобщило за националния референдум. В него аргументите на инициаторите на подписката въобще ги няма, за сметка на тези на 76-те депутати на ГЕРБ, поясни той. "Затова ни предстои трудна и отговорна мисия пред хората да се състои успешен референдум, хората да бъдат информирани, свободно да вземат своето решение", посочи Станишев.

Двата проекта – АЕЦ Белене и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй - не трябва да си противоречат, каза Станислав Георгиев, председател на Булатом. "В България трябва да има последователност, предаване на щафетата, не трябва единият проект да се представя като заместване на другия", заяви той. По неговите думи проектът "Белене" съдържа 4 системи за безопасност, предвижда уловител на разстопилка при най-тежката възможна авария. Площадката е лицензирана, за разлика от тази в Козлодуй. След Фукушима се получи един фундаментален урок – на една площадка не трябва да се концентрират различни ядрени технологии, продължи Георгиев. С оглед на това той заяви, че единствената възможност страната ни да развива ядрена енергетика е на площадката в Белене.

Същинският въпрос на референдума е въпросът, който се съдържа в подписката на 770 000 избиратели – дали да се изгради атомна централа на площадката в Белене, а не този, който парламентарното мнозинство наложи. Това каза проф. Велко Вълканов, пълномощен председател на ИК. Ние ще участваме в референдума със съзнанието, че отговаряме на този въпрос. Какъвто и да е резултатът, ние ще продължаваме да се борим за тази централа, допълни професорът. По негови данни 70% от българските граждани са "ЗА" изграждането на атомна централа в Белене.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване