12/22/12 00:51
(http://e-vestnik.bg/)

Джиджи Бекали, лицето на новия парламент на Румъния

Бекали изобразен като Свети Йоан
Снимка: BBC.CO.UK

Джиджи Бекали вече се превърна в образа на румънския парламент. Пресата го следва като примадона по колонадата, веднага щом пристигне в парламента. Обграждан, питан, глезен, “осветяван” от светкавиците и камерите. Ходи, поклащайки се, леко изпънат назад.

Усмихва се. Канонизира се професионално. Обещава, че след клетвата ще се промени. Само днес е самият себе си. “До клетвата ще се държа както преди. След това ще имам съвсем друго поведение. Влизам в каноните на длъжността и в каноните на институцията”, казва развълнуван той.

Джиджи е универсален парламентарист и войник номер едно, по собствените му думи, на румънското депутатско войнство. По един или друг начин това е наказанието на универсалния и демократичен вот. “Не искам да бъда министър-председател, какъв министър? Не ми отива да бъда подчинен на (премиера Виктор) Понта. В парламента съм обикновен войник, но съм номер едно сред войниците. Има ли някой по-як?!” “Никой!” отеква ехото между мраморните колони.

Джиджи е образът на парламента като световна институция. “Ами, аз съм и евродепутат, и румънски депутат”, казва той, и се оглежда наоколо без да вижда нищо, защото физиката му не се издига до нивото на политическата му осанка.

“Виждате ли тук някой друг като мен?!”, пита с лека клаустрофобия тълпата от оператори и репортери, струпали се около него във фоайето на Камарата на депутатите, където е дошъл да се отбележи в официалните списъци, за да си получи атрибутите на парламентарист.

Джиджи е обсебен от номер едно. Живее на номер едно, подстригва се първи номер и когато (лидерът на Национално-либералната партия, чийто член е Бекали - бел.ред) Крин Антонеску стане президент на Румъния, той ще стане номер едно в партийната политика.

“Ще се изкача стъпка по стъпка. Целта ми е Антонеску - президент, аз - председател на НЛП. През 2014 г. аз ще подписвам, аз ще правя правителствата… Това е моята цел”, казва той и се обажда по телефона си, от злато.

Джиджи е твърд тип, скала, почти невъзможен за убеждаване. “Антонеску трябва да ми каже: “Джиджи, аз си тръгвам. Моля те, имай грижа! Оставям ти една ценност, за която да се грижиш с всеотдайност, защото НЛП трябва да остане в силни ръце, защото ако остане в ръцете на (бившия лидер на парията Калин Попеску) Таричану, нищо няма да остане от НЛП”, декламира кратко и замълчава апотеозно.

Джиджи е познавач на правосъдието, обикалял е доста из съдилищата. Опитът му в тази материя го налага. “Вече говорих с групата на НЛП и поисках да съм в юридическата комисия. А (заместник-председателят на НЛП Еуджен) Николаеску ми каза, че е уредено и ще бъда включен в юридическата”.

После си тръгва, поглеждайки към високия таван, с ръце на гърба и вдигнати рамене. “Ще се поразходя пак тук!”

Да, Джиджи е избраникът. Войник номер едно в новия парламент. По мнението му, най-добрият. Предстои да стане номер едно в партията. После номер едно в правителството. После номер едно в държавата. После номер едно в политиката Може и в света…?!

Представяте ли си това? Непременно трябва да си го представите. Иначе апокалипсисът е нищо…

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване