12/22/12 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Почина известен борец срещу рака

Известният изследовател в областта на медицината Елууд Дженсън, който многократно е номиниран за Нобелова награда, почина на 92-годишна възраст от пневмония, съобщи телевизия Ен Би Си.

Два пъти поред, през 2010 и 2011, Дженсън беше номиниран заедно със свои колеги за престижната награда заради откриването на т.нар. ядрени рецептори, които се намират в клетките и улавят хормони, витамини и други вещества. Той даде значим принос в борбата срещу рака, създавайки препарата аримидекс.
От 1947 Дженсън започва изследванията на стероидните хормони, локализирайки рецепторите на естрогена и доказвайки тяхната способност да предизвикат рака на гърдата. През 2004 г. ученият беше удостоен с наградата Алберт Ласкер, която често се нарича "медицински Нобел".
Професор Дженсън предлага хормоналния метод за борба с рака на гърдата, който се превръща в следоперационна алтернатива на химиотерапията. Изследванията му са спасили живота на хиляди жени, включително на неговата собствена, която се е излекувала с помощта на хормоналния препарат, създаден въз основата на откритията на съпруга й. През последните години професор Дженсън ръководи молекулярните изследвания в медицинския колеж на Университета в Синсинати.

















РИА "Новости"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване