12/24/12 00:52
(http://e-vestnik.bg/)

Да вечеряш набожно или църквата като супермаркет

сп. Мениджър магацин

Църквата Св. Максимилиан в Мюнхен. Снимка: травъл

В църквите вече блестят не само дарохранителници и златни полилеи. Заради намаляващите приходи и свиващия се брой посетители се търси ново предназначение на “божиите домове”. Там, откъдето се изнасят вярващите, се нанасят музеи, търговски центрове или клубове за скално катерене.

Църквата “Свети Максимилиан” в квартала “Изарфорщад” на Мюнхен е внушителна. Неоромантичната сграда господства над градския пейзаж с югоизточното си изложение, заради което изглежда още по-голяма. Всъщност е твърде голяма за скромния брой вярващи. Затова Божият дом ще бъде преустроен и отворен и за други цели. Планира се изграждане на ресторант и провеждане на културни мероприятия - освен духовен пастир свещеникът ще стане и търговец, ресторантьор и галерист.

Райнер Шийслер е нетрадиционен пастор. Той с удоволствие кара мотор, работи като сервитьор на Октоберфеста, за да дари допълнителните си доходи за благотворителни цели, а на мюнхенския пазар “Виктуалия” множество продавачки го поздравяват с “Ваше преподобие”. Той няма проблеми да примамва хора в църквата си, които слушат внимателно неговите проповеди - отчасти развлекателни, отчасти поучителни, и пълни с анекдоти.

Въпреки тълпите посетители обаче църквата е твърде голяма. “Високите разходи направо ни задушават”, казва пасторът. “Трябва да помислим, какво ще правим тук след 20 години”, допълва той. Според идеите му голямата сграда ще изпълнява няколко функции: религиозна, културна, научна и обществена.

Планира се параклисът “Свети Корбиниан”, разположен извън сакралното пространство, да приюти ресторант, който да сервира традиционни местни ястия. За да се намалят разходите за сградата, църквата, общата зала и администрацията ще бъдат събрани под един покрив. В страничния кораб на църквата според плановете ще се обособи втора сграда - за хотел за поклонници или детска градина, офиси или помещения за репетиции на хора.

Молитви, плач и смях по всяко време на деня и нощта

Може да се появи и пространство за тишина и молитви. “Хората трябва да могат да идват винаги”, гласи бизнес моделът на Шийслер - 24 часа дневно, 7 дни седмично, през цялата година. “Молитви, плач и смях” - нещо като Wal-Mart за всички важни неща във всекидневието. “Главният викариат се съгласи; ще бъде обявен архитектурен конкурс и решението ще бъде взето в края на 2013 година”, казва пасторът.

Викариатът в Мюнхен може да вземе пример за концепцията от църквата “Свети Мартин” в Билефелд, Северен Рейн-Вестфалия. Преди седем години там се нанася ресторантът “Щастие и блаженство”, а тази година в църковната галерия отвори врати гурме ресторантът “Дете на късмета” с двама нови майстори-готвачи.

Все по-често се преустройват стари църковни сгради, които са защитени като паметници на културата. Така например, Ахим Фиолка, инвеститор и управител на компанията Living Event в град Вертер, след упорити преговори е получил църквата в Билефелд на символичната цена от едно евро, но е похарчил над три милиона евро, за да създаде в светата обител ресторант, в който могат да се поберат до 500 души.

“Просто трябваше да го направя”, казва Фиолка за по-скоро нерационалното си решение. Следвайки арките, архитектите са разделили със стъклени плоскости основния кораб от галерията, където е поместен клубен салон. Дървената галерия за органа е заменена с железобетонна конструкция и е построен бар. Гурме ресторантът предлага агнешко от Стария пазар или гъши пастет от Унгария.

Камбанарията е скъсена с една трета

“Искаме да отдадем уважение на старите сгради и работихме с известни архитекти”, отбелязва Ахим Фиолка. Не на последно място - и за да се запази мистиката на мястото. Дори обикновени неща като отоплението на огромната сграда са изправили архитектите пред голямо предизвикателство.

В крайна сметка било взето решение за подово отопление и вентилационна система. Църквата вече не се осветява от пламъчетата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване