12/25/12 20:48
(http://www.klassa.bg/)

Отец Владимир Дойчев: На Коледа става нещо изумително - Бог става човек

На този ден става нещо изумително, става това, което дори ангелите се боят да помислят и тогава, когато го изпяват на Коледа, пеят го с огромен страх – това е, че Бог става човек. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” отец Владимир Дойчев, който случи в храма „Свети Наум” в столицата.
Това е немислимо и ако Евангелието не ни го беше разказало, ако църквата не пазеше това предание, че Бог идва при нас, за да стане човек, за да стане като нас, за да ни излекува – е немислимо. Оня, към когото човеците имат неизплатим дълг, Оня, който не се нуждае от нищо, идва при човеците, за да върне сам той дълга и сам да го изплати. Идва, за да ни освободи от плена на собствената ни греховност и безнадеждност, каза отец Дойчев.
Тази любов на Бога е изумителна. Като всяко такова събитие, което предизвиква любов у хората, то изисква отговор. Т.е. не просто хората трябва да подарят нещо на рождения ден на Царя, който идва при незаслужилото това нещо творение и с това да се приключи, а иска един постоянен отговор на любовта на Бога с любов. Трябва да му дадем онова нещо, което той идва да иска. Ако искаше някаква жертва, ние щяхме да му я дадем – да сключим някаква сделка, но сделка няма. Той идва да вземе болката върху себе си, идва да вземе мъката, да вземе греха, който отравя човешкия живот и постепенно го убива, каза отец Дойчев.
Тази любов е наречена от църквата покайна. Човек много се плаши от думата покаяние, а то никак не е страшно. Това е отговорът на обичта с обич. Бог иска да направи свят, ръководен от любовта. Иска да ни съедини с оная радост, от която ние сами сме решили да се лишим и, лутайки се, той идва да ни намери тогава, когато ние не го търсим. Идва при нас не защото има някаква конкретна причина, а просто така, защото ни обича. Затова на този празник ни е нужно да знаем две неща – едното е, че ние имаме нужда от Бога, и то точно от този Бог; не от този Бог, който ние да измислим, а Бог, който ни търси нас, преди ние да сме го потърсили. Освен това ние самите имаме нужда от промяна, защото ако не отговорим на любовта на Бога с любов, нищо повече не може да ни даде надежда, нито на тоя, нито на който и да е свят, каза още отец Дойчев.


























Красимира ГЕОРГИЕВА






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване