12/26/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

2013 г: Строителният бизнес с поръчки за 2 млрд. лева

 Почти два милиарда лева ще се влеят в българския строителен бизнес през

следващата година, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

2013 г. ще е пикова - предстои довършване на магистрала"Тракия", продължава работата по магистрала "Марица". Догодина започват няколко огромни ключови проекта: вторият ЛОТ на автомагистрала "Струма", изграждането на обходите на Враца, Монтана, Габрово, Западната
дъга на софийския околовръстен път, Северната скоростна тангента на софийското околовръстно, пътят София - Калотина. Освен това догодина започваме и проекти за
язовири, финансирани по Световната банка. Сумарно по всички проекти става дума почти за два милиарда лева, които реално ще влязат в бизнеса. Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет. С пари от оперативната програма ще може да се подобри енергийната ефективност на около 200 блока, а вече са подадени 140 заявления от цялата страна. Предстои наши строителни фирми да бъдат представени в Азербайджан, Катар, Узбекистан, Русия, както и в Сърбия, отново в Катар и Мароко.
Все още се работи по идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които нямат пари за саниране. За следващия програмен период ще можем да разчитаме на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата.
Дали ще ни трябват още десет нови язовира, за да няма режим на вода, ще стане известно в края на януари, когато ще са готови първите анализи, част от мастер-плановете във водния сектор. Със сигурност обаче догодина започва строителството на два нови язовира и пречиствателни станции за питейна вода към тях. Сега върви проектирането на реконструкцията на язовир "Студена". През следващата година ще започне строителството на двата нови язовира " - Пловдивци" и "Луда Яна" като и към двата ще има пречиствателни станции за питейнавода. Финансирането е по линия на Световната банка.
Плановете са до лятото на следващата година да има избрани изпълнители на двата нови язовира. Това са сложни обекти и се надявам през лятото на 2015 г. да са готови.
В края на януари ще са готови първите анализи, част от мастер-плановете, от които ще разберем точно колко съоръжения са ни необходими и може да се окаже, че става дума за още десет, за да решим изцяло проблема с питейната вода в страната.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване