12/26/12 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Китай пусна най-дългата скоростна жп-линия в света

 В Китай в сряда беше пусната в експлоатация най-дългата високоскоростна жп магистрала в света. Рано сутринта първият влак с пътници потегли по новата линия, която свързва Пекин с град Гуанчжоу, административен център на южната провинция Гуандун, предадоха световните агенции, като цитираха агенция Синхуа.

Общата дължина на железопътната магистрала е 2 298 км. Скоростта на влаковете по новата линия ще достига 300 км/ч.

Въвеждането й в експлоатация ще съкрати времето за пътуване от Пекин до Гуанчжоу от сегашните  22 до 8 часа.

Другото име на град Гуанчжоу е Кантон. Той е смятан за голям икономически център в южната част на Китай, посочва АФП.

Новата високоскоростна линия, която води до него, ще спира на 35 гари в най-големите градове. Досега по линията имаше само няколко високоскоростни участъка. Потеглянето на първия влак по линията Пекин-Кантон беше предавано директно по телевизията.

Първите високоскоростни линии в Китай датират от сравнително скоро, от едва 2007 г.  Властите на страната през последните години обаче влагат огромни средства в разширяването на железопътната мрежа и по-специално в строителството на високоскоростни магистрали.

До 2015 г., съгласно утвърдения от Държавния съвет на Китайската народна република план, трябва да завърши строителството на четирите основни магистрали, които ще залегнат в основата на мрежата на високоскоростния жп транспорт.

Две от тях ще пресичат страната от изток на запад, и две - от север на юг. Към този момент общата дължина на  високоскоростните железопътни линии в Китай трябва да достигне 18 хиляди км.

С откриването на новата линия Пекин-Гуанчжоу общата дължина на действащите в страната високоскоростни жп линии достигна 9300 км. По този показател Китай заема първо място в света.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване