12/26/12 00:57
(http://www.klassa.bg/)

Нова прогноза за глобално затопляне

Следващата, 2013 година ще бъде най-топлата за последните 160 години на наблюдения. По прогноза на английското Метеорологично бюро, температурата ще превиши средногодишният показател с повече от половин градус по Целзий.
Ако така продължи и по-нататък, то в този век на планетата ще започнат катастрофални промени. Впрочем, някои изследователи заплашват жителите на Земята с друга прогноза. Според тях, от 2014 година ще започне захлаждане, а след това – нов ледников период.

В перспектива от няколко години учените разглеждат обща тенденция, която в бъдеще може и да не се потвърди. Какво да очакват жителите на планетата : топене на ледовете на Арктика, или, обратното, замръзване на Голфстрийм? Вероятно ще продължи бавно затопляне, казва завеждащият лабораторията по климатология на Института по география на Руската академия на науките Андрей Шмакин:

- Това затопляне в обикновения живот почти е незабележимо. То се вижда единствено по статистическите показатели. Това не означава, че всяка година ще бъде по-топла от предишната. Нищо подобно – ще има някаква промяна – ту по-студено, ту по-топло. Само при статистиката се забелязва че има тенденция към повишаване на температурата.

Под влияние на хората, на атмосферата на Земята в последно време се промени цикличността на периодите на застудяване и затопляне. Онова, което по-рано е ставало в течение на хилядолетия, днес става за години, твърди ръководителят на енергийната програма на „Гринпис на Русия” Владимир Чупров:

- Честота на опасни явления само се увеличава. Защото човек внесе дисбаланс. Глобалното затопляне е само индикатор на този дисбаланс. Температурата се повишава може би не толкова бързо, както предсказваха учените. Но за съжаление, планетата няма да бъде в онова състояние, в каквото е била по-рано.

Експерти от Световната бонка представили прогнози, според които към началото на следващото столетие средната температура на въздуха ще се повиши с четири градуса. Това ще доведе до необратими последици под формата на намаление на световните запаси от хранителни продукти, до гибел на екосистеми и повишение на равнището на Световния океан. В същото време, според учените не всичко е загубено. Първото, което е необходимо – това е нова ефективна програма за борба с глобалното затопляне. Тя трябва да смени остарелият Киотски протокол. Освен това според специалисти, трябва да се развива „зелена енергетика”, да бъде прекратено варварското изсичане на гори, което се извършва в различни региони на планетата, необходимо е да бъдат усъвършенствани системите за пречистване на сточните води. В края на краищата, ако се действа разумно и енергично, шансовете за прилично време на човечеството в обозримо бъдеще са твърде големи.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване