12/26/12 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

Хипермаркетът и подчиненият български производител - размисли с количката

Само около 20% от стоките в хипер и супермаркетите са българско производство, а местните производители са поставени в тежко положение от големите вериги. Снимка: e-vestnik

Коледната потребителска истерия напомни за модерната кино-притча “Боговете сигурна са полудели”. Споменът за неволите на дребния бушмен и племето му ме налетя, докато пазарувах в един хипермаркет.
Спомняте ли си как необремененият с предразсъдъците на цивилизацията босоног син на пустинята намери бутилка от кока кола? Така светнах и аз, откривайки пакетче виолетки с печат “Избирам българското” върху опаковката. Насред морето от лъскави, шарени пакетчета и кутии с чуждоземни надписи изведнъж добрите стари, нашенски виолетки. Едно малко пакетче с лилави дражета, които ми върнаха спомена за безметежното детство. Като стъклена бутилка в пустинята, като теменужката на северния полюс, ако сте чели Джани Родари. Какво му става на човек по Коледа…

Изберете българското.

Иначе, като се позамисля, опитвам да анализирам трезво патриотичния си потребителски порив. Какво пък, искам плащайки на касата в магазина да знам, че давам парите си за български продукти, стоки и услуги. Аз съзнавам колко е важно за икономиката да стимулирам с парите си родните производители. Знам, че простата сметка показва как увеличението само с 10 процента на потреблението на стоки, произведени у нас, ще налее в бюджета лелеяния милиард. Знам. Не знаех обаче доскоро, че страната ни е на първо място в света по износ на слънчоглед. Изнасяме го като суровина. Така както Никарагуа какаото, за да правят в Австрия добре известни шоколади , които отприщват нежност според телевизионните реклами. За никарагуанчетата и хроничния глад няма да се разпростирам, все пак Коледа е. С други думи укрепваме позиции на страна износител на суровини.

Бонбони виолетки като отпреди години, с нов дизайн на опаковката.

Подобно на страните от третия свят. Навярно сравнението ми е невежо. Боса съм по отношение на парите, производството и разпределението на стойност. Не знам защо, обаче, икономистите запазват величаво мълчание по проблема с местните производителите. Прочетох по темата мнението на един само мастит финансов анализатор, който оплакваше гайлето на големите търговски вериги у нас - крайно закъснелите евентуални промени в Закона за защита на конкуренцията щели да накърнят правото им на нагла чорбаджийска саморазправа с българския производител. Да се чудиш и маеш този човек каква го е майка раждала и кога се кали така паневропейски.

Да продаваш на загуба в големите вериги

Т. нар. чужди инвеститори – големи търговски вериги, смъкват по няколко кожи на българския производител с разни такси за влизане в магазина, за обновяване на щанда, за маркетинг и т. н. , включително пари за активности като честване на рожден ден на веригата например. Те не се обвързват с оборота или продажбите. Търговците определят правилата, но затова навсякъде в ЕС има ограничаващо законодателство в полза на малките и средните фирми. Аргументът е противопоставяне на натиска от силните на пазара за по-ниски цени на продуктите, стигащ дори до продажба под себестойност.

Не знаех, но разбрах, че у нас има фирми, които продават на веригите дори на загуба, само за да влязат в магазините им. Засега могат да си го позволят, защото има и друг пазар, от който компенсират щетите, но какво ще се случи, когато пазарният дял на големите търговци се увеличи от 30-40% на 70-80%, което не е утопия, а реална перспектива?

Аз и едно друго нещо не знаех - че в нормалния свят с работещи пазарни практики се подписват споразумения на държавно ниво колкото вносни стоки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване