12/27/12 15:23
(http://www.klassa.bg/)

6 формации влизат в парламента, ако изборите са днес

По-малко от 5%  ще е разликата между ГЕРБ и БСП, ако изборите бяха днес. Това отчетоха в четвъртък от Института за модерна политика в изследване за обществените нагласи у нас, проведено през декември.
Ако изборите бяха през декември, в Народното събрание биха влезли 6 политически партии и формации. Според проучването за ГЕРБ биха гласували 27% от гласоподавателите, а БСП би спечелила 22,2 на сто от вота на гражданите. Освен управляващите и левицата, в парламента  биха влезли още ДПС с 5.3 %, Движение „България на гражданите"  на Меглена Кунева с 4,9 %,  „Атака“ с 4,1 на сто и новосъздадената коалиция "РЗС и Марешки" с малко над допустимия праг. Над 1% получават още НДСВ, СДС и ДСБ, но тези партии остават под 4-процентовата бариера.
Българският избирател предпочита също така харесваната от него партия да се яви сама на изборите. Най-негативно е отношението на анкетираните към евентуална коалиция ГЕРБ - ДПС. 30% имат силно отрицателно отношение към подобна коалиция и още 40% са с отрицателно отношение.
Евентуално коалиция между ГЕРБ и БСП също се възприема отрицателно от близо 40%, а тези, които отговарят със силно отрицателно, са 23%.
От Института за модерна политика са изследвали и коалиционните нагласи сред симпатизантите на ГЕРБ и БСП. Най-голям е делът на герберите, които смятат, че нито една политическа сила не е достойна за партията на Бойко Борисов. Тези, които са склонни за коалиция най-вече предпочитат СДС за коалиционен партньор (13%).
Коалиция - ГЕРБ - РЗС печели симпатиите на 8,5% от симпатизантите на ГЕРБ, а партията на Кунева печели 6% одобрение от гласуващите за ГЕРБ.
Над 20 на сто от симпатизантите на БСП смятат, че най-подходящ коалиционен партньор за столетницата е партията на Кунева, а 9% предпочитат коалиция с ДПС.
Президентът Росен Плевнелиев остава с най-висок положителен рейтинг сред българските политици с одобрение от 51,7%. 
След него се нарежда  премиерът Бойко Борисов с положителен рейтинг от близо 39,6 процента. В рамките на месец одобрението към министър-председателя е спаднало с 10%. Неодобрението към Борисов е 38,6 процента. Лидерът на БСП Сергей Станишев получава одобрение от близо 30%. Неодобрението към председателя на червените е близо 45%.
По повод предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас Института за модерна политика отчете, че над 50% от българите биха участвали в допитването, а 64% от българските граждани ще дадат своя положителен отговор на въпроса.
Остава опасението, че референдумът ще бъде нелигитимен, защото по закон трябва да участват поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Изчисленията на Института показват, че на референдума ще отидат да гласуват около 3,5 млн. български граждани, а на парламентарните избори през 2009 година до урните са отишли над 4 050 000 българи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване