12/28/12 00:30
(http://e-vestnik.bg/)

Мълчанието на учените

Сергей Игнатов. Снимка: Булфото

Някак си сме свикнали с милиционерски изцепки. Какво да очакваш, освен действия, адекватни на високия им коефициент за интелигентност. В държавата, където църковните водачи са агенти на ДС, има всички предпоставки и науката да е на съответното ниво.

Сергей Игнатов на 2 пъти се включи като „първа резерва“ – на мястото на подал оставка зам.-министър, а впоследствие и на самата министър Фандъкова, която беше избрана за кмет.
Банката с кадри на ГЕРБ е достатъчно празна. Назначиха тежка артилерия в икономиката и здравеопазването, която повече прилича на лека кавалерия, но нейсе.
Очевидно Сергей Игнатов е „винаги готов“ за държавен пост, стига да е началнически. Силното его на човека с опасно малко име веднага запалва една червена лампичка в съзнанието ни. И той, като всеки български властник се обгражда или със свои съселяни, или с колеги. При Игнатов силно застъпени са преподавателите в НБУ. Такъв е някой си Рангел Гюров, който е назначен за председател на изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания“. Това всъщност е касичката на образователното министерство и през нея, естествено, започват да текат парични потоци към приближени фирми. Мирослава Кортенска, член на същия този съвет, е уволнена в резултат на сигнал, подаден от нея до Игнатов за нередности и корупция във фонда. Жената просто е сбъркала адресата – не може главният да спре изтичането. По-вероятно е той да отстрани пречките по трасето или да увеличи дебита до собствения обръч от фирми. Затова никак не е чудно, че Кортенска е уволнена. Наизскачаха Игнатовци, Гюровци и, разбира се, най-комичният образ – Христо Петров, управител на фонда. Черната пиар кампания по дискредитирането на Кортенска веднага бе стартирана на високи обороти. Оказа се, че бдителната дама биела негрите, ерго на нейните приказки не трябвало да се обръща внимание.

Виновни са журналистите

Журналистите от в. “Сега” също са се объркали. Неправилно са разбрали думите на Христо Петров, диктофонът също не е отразил правилно мъдростта на неповторимия ръководител. Проучването на вестника извади на повърхността и някакво съдружие на управителя с големите победители по проекти, финансирани от фонда. Петров обясни, че тази фирма въобще не била функционирала – оправдание, произнасяно от всеки заловен корупционер (например такава се оказа и фирмата на Б.Борисов и А.Петров).
Той чинно си бил подал заявление за напускане на дружеството и не можел да носи отговорност защо не е заличен от фирмените регистри. Човек остава с чувството за тежка вина на обществото спрямо този горд и честен негов слуга, несправедливо обвиняван в манипулиране на научни конкурси с цел лично облагодетелстване. Всичко било честно и почтено и гаранти за това били тримата хайдуци – Игнатов, Гюров и Петров. Как да не повярваш на толкова достойни люде?

Прозрачност във фонд „Научни изследвания“?

Тя е като прозрачността на абсолютно черното тяло. Няма оферент, който да знае защо не му е приет проекта, да прочете рецензията си или да разбере нещо за методиката на оценяване или получените точки. Смелостта, честността и мъжествеността са качествата на Индиана Джоунс, но египтологът от Видин притежава точно обратните характеристики. Печалният герой нагло обяви, че плащанията към победителите ще бъдат направени и никакви протести не се приемат. По му приличаше да подаде оставка поради грандиозния скандал, но не би. Преди това трябваше да бъде изгонен тежко болният от логорея Мирослав Найденов, под чието вещо ръководство избухна скандалът „Калинка“ или фонд „Земеделие“. Любимият шут на премиера беше спасен, създаде се лош прецедент, на който разчита сега Сергей.

По магистралите на духа

Българските учени, известни със своята кротост, запазиха позорно мълчание. Чуха се няколко слаби вика от залата, но те потънаха ...

Публикувана на 12/28/12 00:30 http://e-vestnik.bg/16422/malchanieto-na-uchenite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване