12/29/12 15:08
(http://www.klassa.bg/)

7-те най-скъпи храни в света

Не всеки може да си позволи лукса на финото хранене – поне докато под „фино” се разбира консумация на малки порции от неприлично скъпи, съмнително редки и гарантирано качествени продукти. Всъщност, цената на някои от тях е толкова висока, че сами по себе си те стават самодостатъчни и не се комбинират с други продукти, които биха могли да разсеят уникалните им вкусови дадености.

Ето кои са 7-те най-скъпи храни в света, подредени в списък, изготвен от електронното издание Care2.com.

Ванилова шушулка

Ванилията на прах може и да струва по 2 стотинки пакетчето в родните търговски обекти, но истинската ванилия, а именно семената от рядката орхидея Vanilla, е на много по-висока цена. На световните пазари шушулка от нея върви за 7 долара всяка. Осъзнавате колко е скъпо това в момента, в който си дадете сметка, че всяка шушулка тежи едва няколко грама.

Причината ванилията да е толкова ценна е, че въпросната орхидея се отглежда много трудно – за да даде растението плод, се изискват много време и усилия от страна на агрономите.

114673

Пъпеш Юбари

Уникалният плод носи името на малко населено място в Япония и на пръв поглед изглежда като обикновен пъпеш. Да, обаче цената му на брой достига до 26 хил. долара в САЩ. Причината да е толкова скъп е, че е … толкова рядък – на практика пъпешът Юбари расте само в Юбари и е емблема на градчето. За сметка на това ако си го закупите директно от там, ще дадете „само” 50-150 долара.

114674

Кафе сорт Kopi Luwak

Родината на това кафе е Индонезия, а килограм от него се оценява на между 200 и 1200 долара. Уникалното при сорта е начинът, по който се преработва, преди да стане годно за консумация. Целият процес преминава през... стомаха на екзотичното животно цибетка. Да, точно каквото си мислите – след като животинките изядат и изходят кафените зърна, производителите ги измиват, изсушават и опичат. Изглежда ензимите в стомаха на цибетката са ключът към неповторимите вкусови качества на това кафе.

114676

Гъба мацутаке

Гъби мацутаке всъщност растат по целия свят. Японският им вариант обаче е много рядък. Ето защо килограм от него струва над 2 хил. долара. Причината е, че вид паразит е унищожил голяма част от дърветата, които са дом на японската мацутаке. Днес в Страната на изгряващото слънце се отглеждат годишно само около 1000 тона от тях.

114675

 

 

Магарешко сирене

Полутвърдото сирене се продава на запад за 1200-1400 долара за килограм, което го прави много по-скъпо от всичките му швейцарски и френски сини конкуренти. Това е така, защото за да се направи магарешко сирене, е необходимо млякото на 100 животни, при това от вид, който се отглежда само в един от резерватите на съседна Сърбия. А за да си го закупите, трябва предварително да сте поръчали направата му.

114672

Шафран

С търговска стойност 1000-1200 долара за килограм, шафранът е ако не най-скъпата храна, то със сигурност поне най-скъпата подправка в света. Той се прави от част от цветовете на специален сорт лилав минзухар, като за направата на един фунт подправка е необходимо да се използва цял акър растения.

114671

Бял трюфел

Трюфелите като цяло се спрягат за луксозна и скъпа храна. Белият трюфел обаче е водач в класацията, като за да си купите един килограм от него, ще трябва да се разделите с над 7000 долара. Защо ли – ами защото те растат само в рамките на няколко месеца в годината в почвите на малка част от Италия. За да се изровят се използват „услугите” на специално обучени прасета или кучета.

114670





























Теодора Пенева


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване