12/29/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Въпреки убийствата САЩ остават страната на въоръжените цивилни

Асошиейтед прес

Училището в Нютаун, Кънектикът, по време на масовото убийство. Снимка: от тв екрана

Майката на Адам Ланза е била една от десетките милиони притежатели на оръжие в САЩ. Тя е имала законна карабина “Бушмастър”, калибър .223 и няколко пистолета, които 20-годишният й син използва, за да убие 20 деца и шестима възрастни за десет минути в училище в щата Кънектикът.

След второто най-голямо масово убийство с огнестрелно оръжие в американската история безброй почитатели на оръжията като майката на Ланза усложняват темата за притежанието на оръжие, която критиците, понякога опростено, свеждат само до мощно лоби и окарикатурени фанатици.

В САЩ има повече въоръжени цивилни, отколкото където и да било другаде по света, като някъде далеч след тях на второ място е Йемен според базираната в Женева организация “Смол армс сървей” (Small Arms Survey).

Да вземем например Блейк Смит - машинен инженер, който живее близо до Хюстън, щата Тексас и участва в състезания по стрелба с карабина тип “Ей Ар-15″ (AR-15) .

Губернаторът на Тексас Рик Пери, който твърдеше, че застрелял койот, докато правел джогинг с пистолет в кобур на шортите, е подписал половин дузина грамоти, изтъкващи Смит като един от най-добрите стрелци в щата. “Но аз самият не се определям като фанатик”, каза 54-годишният Смит, чийто баща му дал да подържи пистолет на около шест годишна възраст.

“По цял ден стоя зад бюро. И когато отида на стрелбището, дори не чувам стрелбата”, каза Смит, който сравнява емоционалната си привързаност към оръжията си с начина, по който би се привързал към кола или някаква друга машина. “Толкова съм съсредоточен върху прицелването, натискането на спусъка, стойката ми. Не се тревожа за нищо. Не мисля за нищо. Разтоварващо е. Терапевтично е. Всеки трябва да има своето дзен”.

След стрелбата в училището президентът Барак Обама поиска предложения за намаляване на насилието с огнестрелни оръжия, които да внесе в Конгреса през януари, и призова Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НАПОО) - най-могъщата организация за правото на притежание на оръжие - да се присъедини към тези усилия.

Законите за оръжията са различни в отделните щати - например от миналия месец в щата Оклахома вече е легално да носиш пистолет открито - и са защитавани от могъща финансово оръжейна индустрия и НАПОО. Миналия петък асоциацията наруши продължилото седмици наред мълчание след клането в Кънектикът, призовавайки за въоръжени доброволци в държавните училища, и си навлече критики от доста среди.

Но тези, които са “за” контрол върху притежанието на оръжие, са изправени срещу голям брой обикновени американци, за които оръжията са неразривно свързани с живота им - било то от патриотизъм или заради лично усещане за сигурност, или пък просто за запълване на свободното време.

Дейв Бърдет, който е собственик на магазин за туристически стоки на отсрещната страна на улицата, точно срещу кампуса на Тексаския университет “Ей енд Ем” в град Колидж Стейшън, казва, че влечението му към оръжията е заради историята, а не за удоволствие.

“Не става дума за ловуване. Всеки казва: Е, разбирам да имаш въздушна пушка, но не и Ей Ар-15″, каза Бърдет. “Но, като си помислиш, идеята на Втората поправка е била да запази и защити правото на индивида да притежава тези оръжия”.

“Спомнете си, че Американската революция е водена от граждани войници”, допълни той. “До ден днешен това е един от крайъгълните камъни в нашата военна отбрана. Армията ни се основава изцяло на доброволчески принцип”.

На стъклената врата на офиса му е закачен плакат на НАПОО с орел. Бърдет започнал като адвокат, занимавал се е с всичко от недвижими имоти до опити да попречи на депортирането на нелегален имигрант, преди да се захване с продажбата на оръжия.

Когато дъщеря ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване