12/29/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Нова година с коняк и хайвер за руснаците според официалната статистика

За празничната си новогодишна трапеза едно средно семейство в Русия ще похарчи 3478 рубли (към 114 долара), сочат данни на официалната статистика, цитирани в “Росийская газета”.

Примерното меню не включва традиционната за случая руска салата (наричана в Русия салата “Оливие”, б. р.), нито водка; затова пък са предвидени коняк и хайвер. Според федералната статистическа служба празничната семейна вечеря е поскъпнала за една година с 5,4 на сто.

В новогодишната “кошница” с лакомства ведомството е сложило 23 вида храни и напитки за “кротка семейна гощавка” - колкото да стигнат за бащата, майката, детето и отбил се на гости пълнолетен роднина.

Сред ордьоврите вестникът изрежда 700-грамов буркан туршия, по половин кило студенопушен колбас, пушено месо, пушена риба, сирене, пресни краставички и доматчета.

Според статистиците средното руско семейство ще изяде в новогодишната нощ 200-грамово бурканче червен хайвер във вид на сандвичи с 200 грама краве масло и по половин килограм бял и черен хляб. Основното ястие ще бъде пиле (един килограм), съпроводено с килограмово “парче говеждо”.

Домашният банкет ще бъде украсен и с плодове - портокали, банани (общо 1,5 килограма) и 200-грамов лимон. Предвижда се също почти килограмова торта и половин килограм шоколадови бонбони. Руската статистика добавя към това изобилие и напитки: по един литър газирана вода, минерална вода и сок, една бутилка шампанско и половинлитрово шише коняк.

Статистическата кошница с новогодишни лакомства не включва водка. Преди няколко години този продукт отпадна от примерните менюта на статистиката по идеологически мотиви, напомня шефът на “Росстат” Александър Суринов.

Новогодишната трапеза в този вид е по джоба на повечето хора в Русия, твърди той. “Според мен у нас толкова обичат Нова година, че семействата ни ще осигурят в общи линии необходимото за гощавката; дори ще им остане туй-онуй за Старата Нова година”, отбелязвана в Русия срещу 14 януари, добавя шефът на федералната статистика.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване