12/29/12 12:47
(http://www.klassa.bg/)

Нова разработка на руски учени против болестите Алцхаймер и Паркинсон

Руски учени тестират нова разработка, спасяваща нервите от разрушения. В перспектива тя може да стане лекарство за най-разпространените болести на нервната система – Паркинсън и Алцхаймер, инсулт и дори депресия.

Сега изобретението преминава стадий на предклинично изпитание. Експертите вярват, че в близките години то ще стане лекарство.

Борбата с болестите на централната нервна система е сложно и скъпо занятие – курсът на лекуване от болестите Паркинсон и Алхаймер струват около 1 милион долара. Последните 25 години учени от целия свят изследват начини за усъвършенстване на този процес. Една от главните сложности са неизучените химически процеси, ставащи в главния мозък, казва ученият, кандидатът на медицинските науки Лариса Чигалейчик:

- Мозъкът притежава защитни свойства. Той не допуска лекарства. Т.е. лекарството трябва да бъде доставено пряко за да не спре в черния дроб и да не се разруши в бъбреците. Това е основният проблем. Сега се разработват нови варианти на доставяне на тези лекарства. При животните тези проблеми са решени.

Руските учени се оказаха по-близко до успеха, заяви ръководителят на отдела по химия на Научно-изследователския институт „В.В.Закусов” на Руската академия на медицинските науки (РАМН) Татяна Гудашева:

- Ние разглеждахме няколко модела на Алцхаймер и Паркинсон, няколко модела на инсулт и навсякъде получихме положителни резултати. Вече получихме руски патент. Сега се провежда патентоване в други страни. Подадохме заявки за американски и европейски патенти, в Индия и Китай.

Според директора на Научно-изследователския институт по фармакология на РАМН Сергей Середенин, разработката се намира на предклиничен етап на изследване и изпитание. Това означава, че тя може да стане лекарство в близките години.

Руските учени молят да не се преувеличава значимостта на разработката докато тя не премине всички предклинични и клинични изследвания и изпитания. Единствено след тях тя може да стане лекарство. Вдъхва надежда това, че вече нееднократно фармацевти от различни краища на света са заявявали, че лекарства срещу Паркинсон и Алцхаймер могат да бъдат създадени още в близко бъдеще.























Маргарита Богатова
 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване