12/29/12 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Шериат-социализъм за Египет

Лента.ру

На референдум, проточил се в няколко етапа, египтяните одобриха с мнозинство проектоконституцията, подготвена от “Мюсюлманските братя” и президента ислямист Мохамед Морси. Страната се сдоби най-сетне с основен закон, но приемането му в днешния вид не слага край на конфронтацията в обществото - по-скоро бележи началото й.

Разработен и приет невероятно припряно на фона на неспиращата политическа криза, документът вече е известен неофициално като “конституция на “Мюсюлманските братя”. В подготовката му фактически участва само тази политическа сила с малка помощ от радикално настроени салафити. Другите значими партии и обединения бойкотираха дейността на конституционното събрание, смятайки за нечестен начина, по който бе формирано - ислямистите можеха да вземат всички решения самостоятелно, без да се съобразяват с опозицията.

Новата конституция представлява твърде странна конструкция. Зад спретнатата либерална фасада (разделение на властите, ограничение върху броя президентски мандати и т. п.) се крие химера, съшита от ислямски догми и държавен социализъм.

Провъзгласена е например пълна свобода на словото, но са добавени забрана и наказание за “оскърбление на личността”. Безспорно не е хубаво да обиждаш хората, но в случая с Египет “оскърбените” са най-вече чиновници и съдии, а обидите почти винаги идват от опозиционери и журналисти. Казано просто, новата конституция връчва на властта готова запушалка за устата на критиците й.

Малко особена ще бъде и свободата на вероизповеданието. Занапред в Египет може да се практикуват само монотеистични религии. Но това не е жест към адептите на Макароненото чудовище или поклонниците на Ктулху - приложен е списък с разрешените религии: ислямът, християнството и юдаизмът. Будистите, шинтоистите, индуистите и всички останали многобожници вече няма как и една молитва да кажат в Египет. А за явлението атеизъм в Египет се знае само по чужди думи - там хич и не мислят да бранят правата на атеистите.

Освен това с основния закон “Мюсюлманските братя” предвидливо забраняват “да бъдат оскърбявани пророците и пратениците (на Бога)”, което също крие риск от сложни колизии. За човек от юдейската вяра Исус Христос е обикновен аферист, а вярващият християнин вижда крайно съмнителна личност в Мохамед. Самите мюсюлмани, при все че признават Мойсей, Соломон, Христос и Дева Мария, преценяват предполагаемите им жизнени пътища по начин, който може да изглежда оскърбителен за последователите на юдаизма и християните. Изобщо тук също се очакват твърде неприятни ситуации.

Кой ще е прав, а кой - виновен в подобни случаи? Лесно е за досещане, щом прочетем член втори от конституцията, провъзгласяващ исляма за държавна религия, а шериата - за основа на юридическата система в страната. Освен това чл. 219 разпорежда на съдиите, прокурорите и адвокатите да се опират в дейността си върху догмите на сунитския ислям и да се вслушват в мнението на “повечето мюсюлмански богослови” - сиреч на споменатите “Мюсюлмански братя”.

Конституцията съдържа още много текстове, които може да се тълкуват твърде широко и отгоре. Правата и свободите на гражданите, да речем, се гарантират в раздела, “бранещ същинското естество на египетското семейство”. Това поражда например въпроса: има ли една жена право на защита от държавата, ако съпругът редовно я бие? Или държавната защита би нарушила правилата, практикувани с хилядолетия в египетските семейства?

В икономическата сфера конституцията провъзгласява свободен пазар, но предвижда всеобхватна държавна намеса в “социално значимите сфери”. На майките и бебетата примерно се гарантира безплатно медицинско обслужване, а на вдовиците и разведените жени - помощи от правителството. Дори заклетите ислямисти са решили да не пестят традиционните социалистически обещания (на практика неосъществими).

Нищо чудно, че конституцията, пълна с противоречия и излишно мъгляви формулировки, отприщи буря от възмущение сред хората, настоявали в Египет да бъде създадена политическа система от рода на западните демокрации - без отпратки към шериата, “традиционните ценности”, ръководната и насочваща роля на ...

Публикувана на 12/29/12 23:20 http://e-vestnik.bg/16491/sheriat-sotsializam-za-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване