12/30/12 06:45
(http://www.klassa.bg/)

Жени Живкова: Българската мода не е разпознаваема на световната сцена

Българската мода за съжаление не е разпознаваема на световната модна сцена, тъй като малко български фирми участват на модни изложения.

Това каза в интервю за aгенция "Фокус" дизайнерът Жени Живкова.

Има някакви опити на отделни дизайнери и фирми да излязат на световните пазари, но за съжаление, това не е никак лесно.

През последните години имаше тенденция за подкрепа на дизайнерите и на фирмите от Агенцията за малките и средни предприятия за участието на европейски панаири, но в момента има затишие и няма особено големи резултати.

Има някакво развитие и подем на фирмите, които работят на ишлеме покрай тези си участия извън България и може да се каже, че голяма част от тях имат работа в момента, каза Живкова.

Младите български дизайнери получават нужната подготовка в българските университети,
които преподават мода.

Имам наблюдения върху програмите, които имат тези университети, и смятам, че общообразователните и специализираните предмети са на добро ниво и може би са достатъчни, но като че ли липсва малко повече практика, каза Живкова.

Проблемът е и с оборудването на университетите с техника, защото за да се научат студентите на детайлите и тънкостите в занаята, трябва да могат да се докоснат и до техниката и до развитите технологии, които се използват в шивашката промишленост.

За съжаление това все още е проблем. Надявам се в бъдеще да има развитие и в тази насока.

Има млади таланти, аз съм гледала ревютата на Нов български университет през последните години на тези, които завършват магистратура, а също и на студентите от Художествената академия.

Мисля, че имаме голям потенциал и добри преподаватели, допълни още Жени Живкова.

































"Фокус"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване