01/02/13 11:44
(http://www.klassa.bg/)

Джон Рийд през 1916-та: Българите са обикновени хора, без коварство

"Българите всъщност са много обикновени хора, без коварство. Те са достоен и свободен народ със самочувствие", пише през 1916 г. американският журналист Джон Рийд.

Година по-рано той прекосил Източна Европа, води подборен дневник и описва всичко в дневника си. Издава книгата "Войната в Източна Европа", в която разказваа какво се случва на Балканите и в Русия. В репортажите му има отделна глава за България, в която Рийд разказва защо България е въвлечена и обречена да загуби три войни подред. По онова време младият журналист и приятелят му - художникът Бордман Робинсън са пратеници на в. "Метрополитън".

Книгата попада в ръцете на арх. Стефан Добрев преди 15-ина години книгата в Париж. В България е непозната. У нас е преведена друга книга на Рийд - "Десет дни, които разтърсиха света" - за октомврийските събития през 1917 г. в Петербург.

Благодарение на Добрев "Войната в Източна Европа" вече може да се чете и на български език.

Архитектът, който работи по редица проекти в страната, създаде издателство и пусна книгата във връзка с честванията тази година на 100-годишнината от Балканската война.

Джон Рийд е роден през 1887 г. и е един от основателите на Комунистическата партия в САЩ. Работи като военен кореспондент в Европа през Първата световна война (1914-1918). Известен е в цял свят с "Десет дни, които разтърсиха света". По книгата през 1981 г. Уорън Бийти режисира и изигра ролята на Рийд във филма "Червените" (Reeds), който спечели три награди "Оскар".
Журналистът умира през 1920 г. от тиф. Погребан е до стената на Кремъл в Москва, където са гробовете на най-изтъкнатите водачи на КПСС и СССР.

Стефан Добрев представи неотдавна още една книга - своите "Архитектурни истории". В 24 кратки разказа, както сам ги нарича, той предлага гледна точка към най-важните неща, които според него са се случили в архитектурата в света през последните 100 години.

"В училище, в гимназията дори, никъде не се казва дори едно изречение за архитектурата, поне за нейни основни принципи. А, помислете - 99% от живота ни минава в архитектурна среда - между стени и под покрив. Опитвам се в достъпна форма да създам един мост между архитекти и неархитекти", казва Стефан Добрев.

Той разказва за музея "Гугенхайм" в Ню Йорк - един от най-великите шедьоври на Франк Лойд Райт, в книгата представя Оскар Нимайер, Гауди, музея "Бобур" в Париж и стига до "кандидата за гений на 21-ви век - Франк Гери".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване