01/02/13 15:14
(http://www.klassa.bg/)

Путин вдигна пределната възраст за висшия ешалон от 65 на 70 г.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, повишаващ на 70 г. пределната възраст за чиновниците, заемащи високи постове. Досега тя бе 65 г., но не се отнася до държавния глава, отбелязва Би Би Си.
Проектът на закона бе внесен в Думата от самия Путин още през септември и одобрен от нея и от Съвета на федерацията през декември.
Както се обяснява на сайта на Кремъл, това ще помогне да се запазят на федерална държавна служба висококвалифицираните ръководни кадри.
В първите години на СССР до върховете на властта се добираха главно млади хора, но постепенно висшият ешалон започва да старее, сочи статистиката. Върхът е през 80-те години на миналия век, когато средната възраст на членовете на ПБ на ЦК на КПСС достига 67,7 г. След разпадането на Съветския съюз , при Борис Елцин идва по-млада вълна и през 1993 г. средната възраст спада на 50 г.
В щаба от съветници на Путин от 11 души 5-ма са над 60 г., а един от тях Вениамин Яковлев е на 81 г.
В новото руско правителство средната възраст на министрите е под 50 г. Най-младият Николай Никифоров, отговарящ за съобщенията и комуникациите, ще навърши през юни 31 г. Премиерът Дмитрий Медведев е на 47 г.
Путин отпразнува на 7 октомври 60-годишен юбилей. В руската конституция няма ограничения за възрастта на държавния глава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване