01/04/13 09:42
(http://e-vestnik.bg/)

Риба, увита във вестник, за журналист. Кой се прави на Дон Корлеоне?

Риба, увита във вестник „Свободен народ” е подхвърлена пред вратата на жилището на Иво Димитров, главен редактор на вестника, на 29 декември.
Това е театрален жест, познат от книгите и филмите за мафията. С него мафиотите предупреждават някой свой враг за предстоящото му покушение. Дали това може да се взима насериозно у нас?
Кой иска да уплаши журналист?

Случката съвпада с изказване на американската посланичка в София, която заяви, че журналистите били сплашвани и си налагали автоцензура. Няма да коментираме доколко новата посланичка е навлязла в особеностите на българската журналистика. Но сплашването е налице.

От една страна у нас е без значение какво пише в един вестник. Разобличенитe в която и да е медия си живеят спокойно, няма никакви последствия за тях, нито прокуратура се сезира по такъв повод.
От друга страна – има доста случаи вече на бомби пред жилища на журналисти и редакции на вестници. А недалеч на Балканите в съседни страни има и убити журналисти. Дали посланието с рибата, нагласено като във филм, е сериозно или театрален жест за сплашване?

Иво Димитров, главният редактор на „Свободен народ”, е и съпруг на Кристина Патрашкова, която пък е главен редактор на вестник „Галерия”. Пред „Галерия” преди време гръмна бомба, която изкърти две врати, бюра и каменно стълбище, и потроши стъклата на 3 сгради няоколо.
И двата вестника са остро критични към властта и Бойко Борисов. Свързват ги с Алексей Петров. Той, впрочем, е дежурният мотив, на когото приписват всяка критика или разобличение към властта на Борисов и хората му. Така е удобно – ако някой нещо разкрие за властта, му лепваш етикета, че е човек на Алексей Петров.
В случая по-важното обаче е – трябва ли да се подминава с мълчание такъв опит за сплашване? Бутафорен или не, това е опит за сплашване, за психически тормоз.

Ако някой беше подхвърлил риба във вестник „Телеграф” на вратата на Пеевски, властта и медиите му сигурно щяха да ореват света. Но защо се случва така, че не заплашват послушните към властта медии?

Сегашният премиер е известен с това, че държи портрет на Марлон Брандо в ролята на Кръстника на стената в жилището си в Банкя. Това не означава, че точно негови хора подхвърлят риби, увити във вестник на журналистите, които го дразнят. Но не са чудни такива мафиотски послания, след като мутри навлязоха в политиката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване