01/05/13 21:35
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Станимир Хасърджиев: Няма да има добро здравеопазване, ако продължаваме да стимулираме увеличаване броят на болниците

Няма да имаме добро здравеопазване, колкото и пари да наливаме в него, ако продължаваме да стимулираме увеличението на броя на болниците. Това каза д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация, в предаването „Денят он ер“ по телевизия България он ер. В България за здравеопазване се отделят около 3 млрд. лв. и тези средства са крайно недостатъчни, посочи Хасърджиев.
„В България скоро ще има близо 400 болници – това е огромен брой за нашата бедна държава, в която ние не отделяме почти никакви пари за здравно осигуряване – минималната здравна осигуровка е около 20 лв. В Австрия например има само 30 болници. Толкова ли сме богати ние, че да издържаме 400 болници и всяка от тях се бие за същите тези малко пари. Нормално е някои хора да се страхуват, че техният регион ще остане без болница. Но някой трябва да им обясни защо тази болница не е необходима и дори може да бъде вредна“, каза Хасърджиев.
По думите му в България преди години болниците са се превърнали в търговски дружества. „На практика те по нищо не се отличават от една квартална, гаражна бакалия, в която също се прави търговия. Така, както бакалията се стреми да продава нещо на добри цени и да не фалира, по същия начин и болницата го прави. А това не е редно“, каза още председателят на Националната пациентска организация.






















България он ер

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване