01/05/13 13:05
(http://www.klassa.bg/)

За ПК”Екогласност” ядрената енергия няма алтернатива

Безспорен факт е, че човечеството е изправено пред сериозни проблеми, като глобално затопляне, намаляване на запасите от вода и енергоизточници. От тази гледна точка референдума за атомната  енергетика е огромно предизвикателство пред българския народ. Предизвикателство  и пред нас, представителите на най-автентичната природозащитна партия в България, Политически клуб „Екогласност”.
От момента на своето появяване през 1989 г., като пряк наследник на Комитета за екологична защита на Русе от 1988 г.,  партия ПК”Екогласност”  винаги е имала ясна и категорична позиция по всички въпроси, свързани с опазването на околната среда. Имаме ясна и категорична позиция и по отношение на атомната енергетика.
За нас е ясно, че по световните стандарти ядрената енергия е приета като най-чиста от екологична гледна точка, нямаща алтернатива като източник на електрическа енергия без отделяне на вредни газови емисии. Енергия, най-щадяща природата. Енергия, не зависеща от слънчевото греене и интензитета на вятърните потоци. Енергия, която не унищожава  енергийните ресурси. Затова тази енергия заема значимо място в европейската енергийна система като инструмент за постигане на устойчиво развитие на икономиката. Освен гарант за национална сигурност, ядрената енергия е гарант за социална стабилност. Потвърждение за това е цената на електроенергията, произвеждана от основните електроцентрали:
    -АЕЦ „Козлодуй”                                            – 44 лв./1 МВт.;  /34% от общия енергиен дял/
    -ТЕЦ”Марица изток 2”                                  – 78 лв./1 МВт.;
    -ТЕЦ”Контур Глобъл Марица изток 3”       – 98 лв./1 МВт.;
    -ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1”                    - 146 лв./1 МВт.;
    -ТЕЦ”Брикел”                                                 - 156 лв./1 МВт.;
    -възобновяеми източници                           -540 лв./ 1 МВт. /10% от общия енергиен дял/
    С други думи, представителите на ПК”Екогласност” сме достатъчно информирани и мотивирани да участваме  в първия национален референдум след промените през 1989 г. Без каквото и да е колебание ще гласуваме в подкрепа на атомната енергетика и изграждането на нови ядрени реактори на територията на страната, одобрени от Международната ядрена агенция и  въвеждащи се в експлоатация само след международна проверка за сигурност. Нашата позиция е съгласувана с позицията на Федерацията на потребителите в България, неправителствена организация, която 22 години всеотдайно защитава правата на българските потребители. Затова призоваваме всички, които милеят за технологична и социална България, да гласуват в подкрепа на ядрената енергетика.
    Разбира се, като истински радетели за демокрация, признаваме правото и на инакомислещите, но  меко казано сме  учудени от техните мотиви за гласуване против  ядрената енергетика.
 Странно е защо тези, който се обявиха против построяването на АЕЦ”Белене”, не настояват, така както настояваме ние, да се спрат всички ТЕЦ, които изхвърлят в атмосферата огромни количества вредни емисии. Странно е защо, всичките тези, които се обявяват против ядрената енергетика, премълчават  енергийното заробване на българските граждани от страна на американската ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1”, за която българските потребители до сега са заплатили близо 2 милиарда лв., без тя да е работила. Странно е защо се подминава и ТЕЦ”Брикел”, която продължава да бълва огромни количества вредни емисии, в  същото време цената на произведената ел.енергия е най-голяма спрямо всички други ТЕЦ-ове.
Обясняваме си  мотивите на инициативните комитети на г-н Иванов и г-жа Капоне. Техните искания са продължение на политиката на правителството на Ив.Костов. Същият този Ив. Костов, който заедно с бившия еврокомисар  Миглена Кунева, заради собствените си авантюри, имат най-съществен принос за закриване на първите четири реактора на АЕЦ”Козлодуй”. И въобще, покрай еуфорията за отказване от АЕЦ”Белене”, пропускаме горчивия факт, че на България продължава да липсва ясна енергийна стратегия. Редно е да се припомни, че през м.февруари 1999 г. НС прие Национална стратегия за развитие на ядрената енергетика и енергийна ефективност до 2010г.
В основата на тази стратегия се залага строеж на нови мощности, преди всичко ТЕЦ. Основната причина за строителството на тези мощности е, че в качеството си на мин.председател Ив.Костов трябва да изпълни ангажиментите си за закриване на първите четири блока на АЕЦ”Козлодуй”.
Сключените в последствие крайно неизгодни договори  за ТЕЦ”Контур Глобъл Марица изток 3”, и особено ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1” доведоха до рязко увеличение на цената на 1 МВт произведена ел.енергия. Договорът с американската централа е подготвен с личното участие на Ив.Костов при неговата посещение в САЩ през м.май 2001 г. Договорът е подписан на 13 юни 2001 г. в МС в присъствието на Ив.Костов с офшорна компания „3 С”. Затова казваме, че Ив.Костов има огромен принос за шоковото увеличение на цената на електроенергията за българските потребители. Въпреки това, същия за пореден път демонстрира в слонска доза загриженост за обществото и предлага съпротивата срещу референдума да прерасне в национален фронт.
Не сме учудени и от екстравагантния призива на народния представител Лъчезар Тошев за анулиране лиценза на площадка Белене. Мотивът за близостта до сеизмичната зона Вранча /Румъния/ е повече от несериозен. Очевидно изпадайки в амнезия, г-н Тошев пропуска,  че румънските АЕЦ са по-близо до Вранча.
Най-сме впечатлени от мотивите на комитет „Зелени алтернативи против АЕЦ”. Присъствието на Българската фотоволтаична асоциация в този комитет навява помисли за  корпоративни интереси на този комитет.
Едва ли някой очаква от нас да се противопоставим на т.н. „зелена енергия”, енергията от Възобновяемите енергоизточници – фотоволтаици и вятърни редуктори, но действията на ДЕКВР и безобразното сключване на договори за ВЕИ, тотално компрометираха идеята за такава енергия.Като пример – към момента са сключени договори за производство на 4200 МВт /вятърни централи – 2 300 ; слънчеви – 1700 ; ВЕЦ – 150 и биомаса – 80 /. В експлоатация са въведени: вятърни централи -  620 МВт ; соларни – 860 МВт. Всичко това при обща инсталирана мощност над 12 хил. МВт и върхова консумация за цялата страна не повече от 6 хил. МВт.
Нека не забравим, че сме поели до 2020 г. да въведем в експлоатация не повече от 16% добив от ВЕИ. Сега, седем години предсрочно ние сме на ръба на изискванията -  не повече от 1900 МВт на база инсталирана мощност.
Този хаос е предизвестен заради липсата на ясна енергийна стратегия. Разбира се , от това печелят олигарси като Прокопиев  и Ковачки.
Да се върнем  на мотивите на предводителя на този комитет – г-н Борислав Сандов от партия на „Зелените”.
-    Най-напред твърдението, че с премахване на ядрената енергетика ще се откъснат хората от ядрения монопол. Нима при ТЕЦ  и фотоволтаици не би могло да се говори за монопол в енергетиката?

-    Подминаваме с усмивка твърдението на г-н Сандов / пред Вести бг. от 26.12.2012 г./, че ядрената енергия е 2 пъти по-скъпа от фотоволтаичната, защото всички анализи според него сочели , че цената на, забележете 1 КВт минава 5 хил.евро!
-    Другият мотив против нови ядрени мощности на територията на България – ядрената енергетика е много опасна. Като аргумент се  представят петте бр. ядрени реактори с изтичаща радиация за целия период на развитието на ядрената промишленост в целия свят. Да, това е факт на фона на общо 435 бр. АЕЦ в 30 държави, но ако това е толкова опасно, колкото се опитват да ни внушат г-н Сандов и компания, нима през 2011 г. щяха да се пуснат в експлоатация  11 нови АЕЦ, а до края на  2030 г. по проект техния брой да нарасне до 147 ? Нима президента Барак Обама щеше да одобри нови 56 милиарда долара за развитие на ядрената енергетика на САЩ , а за същата цел правителството на Англия да одобри нови 80 милиарда долара? Нима на г-н Сандов и компания не им е известно, че правителството на Япония, въпреки повредата на „Фокушима 1” след земетресението и цунамито, е взело решение за построяване на нови ядрени реактори. Нима не им е известно, че съседните нам Турция и Румъния се готвят да строят нови, съответно 4 и 2 ядрени реактора? Нима не са наясно, че към 2028 г. по чисто технологични причини трябва да се затворят ТЕЦ”Марица изток 2”, ТЕЦ”Бобов дол”, ТЕЦ”Варна” и ТЕЦ”Русе”, а след 2030 г. ще трябва да се затворят 5-ти и 6-ти реактори на АЕЦ”Белене”? И какво ще правим след 2030 г. – ще използваме фотоволтаици, вятърни редуктори и ВЕЦ? Това поведение е доказателство или за свещена некомпетентност или изпълнение на нечии поръчки с цел да освободим мястото си в атомния клуб за сметка на Турция.
И в единия и в другия случай става въпрос  за национално предателство, защото някои от нас може и да ни няма след 2030 г. но България трябва да я има и хората трябва да живеят  по-добре!


Емил Георгиев


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване