01/05/13 00:14
(http://www.klassa.bg/)

На 1 май се освобождаваме от правителството

До 1 май ще работим, за да си платим данъците през 2013 г. Това е денят, в който ще спрем да се трудим за правителството и ще започнем да работим за себе си.

Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се напълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано, обясняват от Института за пазарна икономиката. 

У нас отбелязваме този ден като Ден на свобода от правителството, а по света се знае като Tax Freedom Day.

През настоящата година денят на свобода от правителството носи известна ирония, тъй като спираме да работим за него точно в така наречения "Ден на труда” – традиционно неработен ден.

В България денят на свобода от правителството обикновено се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 4-5 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит.

Държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди, обясняват от ИПИ. От 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат "освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013.

Тези пет дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и затова от ИПИ ги наричат "дни за отработване”.

За тези българи, които могат да бъдат определени като средна класа, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. Те ще понесат тежестта и на така наречения данък върху лихвите, тъй като огромната част от депозитите принадлежат именно на средната класа. От друга страна за българите, които не работят или просто работят "на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано.

Най-много дни през 2013 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 11 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дни.

През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2013). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.
























ИПИ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване