01/06/13 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Кристиан Вигенин: ГЕРБ ще е опозиция в 42-я парламент

Г-н Вигенин, каква е вашата прогноза за състава на следващия парламент?

Парламентът сигурно ще е шарен, но не твърде. Едва ли ще влязат повече от 4 партии – поне така изглеждат нещата към момента. Независимо от изборните си резултати, ГЕРБ ще бъде опозиция в следващия 42-и парламент. БСП е мобилизирана и според мен ще е първа политическа сила.

Какви са вариантите за съставяне на кабинет?

Или широко коалиционно правителство, или експертно такова, подкрепено от широк кръг политически сили, които сега са в опозиция. И в двата случая – без участието на ГЕРБ. Изключен е вариантът БСП да участва в правителство заедно с ГЕРБ. Смятам, че има шанс БСП да постигне достатъчно убедителен изборен резултат, с който да има сериозно влияние върху следващото управление.

Информирахте ли европейските институции за предстоящите промени в Изборния кодекс у нас?

Информирали сме Групата на социалистите и демократите за скандалните промени, инициирани от ГЕРБ. По инициатива на българските евродепутати предстои създаването на работна група по изборно законодателство, която да има като основна задача: мониторинг на избори и мониторинг на изборно законодателство. Българските избори ще бъдат първите, с които тази работна група ще се занимае. След приемането на промените в Изборния кодекс у нас, ще организираме изслушване в Европейския парламент по темата. ЕК също ще бъде информирана, но тя няма правомощията директно да осъществява мониторинг върху националните законодателства. Но, неизбежно, ЕК ще има предвид промените в Изборния кодекс у нас, когато изготвя своя междинен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка и ще излезе със становище по въпроса. Въпросът за провеждането на избори у нас за първи път сериозно беше засегнат в предишния междинен доклад на ЕК. Освен това, през декември Комисията по мониторинг към Съвета на Европа реши да удължи т. нар. постмониторингова процедура за България. Ние сме единствената държава в ЕС, която все още е в такава процедура. Което е безпрецедентно и управляващите носят отговорност за това.

Как резултатът от бъдещия референдум ще повлияе на развитието на ядрената енергетика у нас?

Управляващите се подиграха с волята на над 700 хиляди български граждани и подмениха въпроса за референдума. Въпреки това, БСП призовава за отговор "Да", защото за нас този отговор означава нова атомна електроцентрала на площадката в Белене. ГЕРБ до вчера заявяваха, че също ще отговорят с "Да", като за някои от тях това означаваше АЕЦ "Белене", за други - нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Сега сме свидетели на нов лупинг, като Борисов заяви, че ГЕРБ ще призове за отговор "Не". Но да сме наясно, че отговор "Не" изключва каквито и да е нови ядрени мощности. Борисов и ГЕРБ всекидневно доказват своята несъстоятелност и неадекватност и трябва да бъдат игнорирани като политически фактор в този референдум. Гражданите трябва да проявят далновидност и да кажат "Да" на АЕЦ "Белене". И дори да не бъде достигнат необходимия по закон праг на участие, една солидна подкрепа ще позволи на следващото правителство да се позове на резултата от референдума и да рестартира проекта АЕЦ „Белене“.


Как ще коментирате сегашната външна политика към Македония?


Нямаме принципни различия с ГЕРБ по отношение на Македония, но имаме различия по отношение на подхода. Грешка е да се подхожда негативно към Македония. България можеше да подкрепи даване на дата за започване на преговори от страна на Македония за членство в ЕС, ако бъдат извършени съответните стъпки, за което Македония е изразила принципно съгласие. Правителството обаче реши да вкара България в сценария на Гърция и това е погрешен ход. Но нищо непоправимо не се е случило – след 6 месеца България ще може да води по-адекватна външна политика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване