01/06/13 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Президентът Плевнелиев: Доверието в новия главен прокурор е високо

Президентът Росен Плевнелиев заяви че не е имал никакви съмнения, когато е подписвал указа за назначаването на новият главен прокурор Сотир Цацаров. По време на освещаването на бойните знамена по случай Йордановден, на въпрос на журналисти, държавният глава обясни, че самият акт на вота във Висшия съдебен съвет е бил достатъчно решителен. „Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех”, допълни той.
Президентът Плевнелиев уточни, че се е запознал с правилата на избора. „Те казват, че всеки член на Висшия съдебен съвет може да гласува само веднъж. След като 18 члена на ВСС вече са използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и точно посочват, че останалите, както и да гласуват, вече имаме мнозинство”, обясни Плевнелиев.
Висшият съдебен съвет избра Сотир Цацаров за главен прокурор на 20 декември 2012 г., а ден след това президентът подписа указа за назначаването му. Цацаров бе избран с 18 гласа на членове от Висшия съдебен съвет.
Държавният глава коментира и своето новогодишно обръщение. „Учуден съм от това как може толкова лесно да подменим съдържанието на едни смислени послания”, заяви президентът Росен Плевнелиев относно сбърканата снимка на Скалистите планини в Колорадо, сложена в новогодишното му обръщение като кадър от Родопите.
Той допълни, че е притеснен от това колко бързо случаят е бил наречен „гаф”. „Притеснен съм от това, че много хора не си зададоха елементарния въпрос – президентът ли е техник, който стои зад един компютър и сглобява някакви снимки и кадри”, категоричен беше той.
Държавният глава определи обръщението си към нацията като „съдържателна и хубава новогодишна реч”.
Ден по-рано президентът изтъкна, че не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението си. Той намекна за чувство на лека обида от факта, че „тези, които тръбяха „гафът на Плевнелиев”, се отнесоха с неуважение както към държавния глава, така и към президентската институция като цяло”. Росен Плевнелиев обясни, че отговорните лица, допуснали техническите грешки, се търсят и вероятно ще има уволнения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване