01/07/13 15:19
(http://www.klassa.bg/)

Витан Иванов: Очаквам ръст на приходите от зимния туризъм с 5-6%

ВИЗИТКА

Витан Иванов е избран за председател на Софийския туристически регион през 2008 г. Занимавал се с международна дейност в сферата на културата. Работи в туристическия бранш от 1995 г. Завършил е право в СУ „Свети Климент Охридски”.


-Г-н Иванов, каква е прогнозата Ви за ръста на туристите през наскоро започналия ски-сезон?

Смятам, че зимният сезон започна добре и при благоприятни условия за ски може да очакваме около 10% ръст на туристите спрямо предходния сезон. Очаквам, както и през предходните години, да има много английски и руски туристи. Ще отбележа, че интересът към нашите зимни курорти вече е голям и от съседните ни страни – Румъния, Гърция, Сърбия и др. Най-много обаче ще бъдат английските туристи, следвани от руските.

-А като приходи в туристическия бранш, може ли да прогнозирате какъв ръст ще има?

-Въпреки че повечето колеги от бранша са „стопирали“ цените си, за да бъдат конкурентоспособни спрямо зимните курорти например във Франция, Великобритания, Австрия, очаквам да има ръст на приходите около 5-6%. Цените на ски-картите в курортите също са се запазили като през предходния сезон и варират между 37 и 54 лева на ден.

-Бихте ли уточнили, има ли повишение на „пакетните“ почивки през сезон 2012-2013 г., спрямо 2011/2012 г.“

-Общо взето, не бих казал, че има повишение на цените. Те се задържат заради конкуренцията. Не случайно по време на криза бележим ръст на приходите от туризъм, което „тегли“ икономиката напред. Ще уточня, че приходите от чужди туристи за 2011 г. бяха 2.7 млрд. евро, докато за 2012 г. по предварителни данни се очаква да са близо 3 млрд. евро. Около три четвърти от приходите от туризъм се осигуряват от летния.

За добрите резултати на зимния туризъм допринасят и провежданите в нашите ски-курорти множеството международни квалификации. Може да се каже, че сега Банско и Боровец са пълни с туристи, което е радващо, разбира се.

-Г-н Иванов, за хотелиерите в София 2012 г. беше ли добра?

Определено. Ръста на нощувките в хотелите в София към декември 2012 г. спрямо година по-рано е 12%. Това се дължи и на много добрата работа на консултативния съвет по туризъм към Столична община. Бих казал, че ръст на т.нар. конгресен туризъм има не само в София, но и в Пловдив и в много от морските ни курорти.

Ще отбележа, че „културният“ туризъм в София достигна ръст от 10% през 2012 г., почти толкова е и за цялата страна. За развитието на този вид туризъм през последните години се вложиха не малко средства – за археологически разкопки, реставрация, консервация на паметници на културата и тяхното социализиране, особено в София – която взе приза за културен туризъм.  
        
-Да се върнем малко назад. Изпълниха ли се желанията на хотелиерите за пълни хотели по Коледа и Нова година?

Смятам, че се изпълниха. Дори при личните ми наблюдения, когато преди празниците търсех хотел като частно лице, без да се представям кой съм, установих, че места няма. Като цяло през зимата се предпочитат „пакетите“ с нощувка, закуска и вечеря.

-А има ли интерес от наши и чуждестранни туристи към спа-дестинации и през зимата включително?

-Не само че има, но и интересът расте. Активно започнаха да посещават наши спа-хотели и гости от Турция. Идват включително и държавни служители от съседната ни държава, които са по-висок клас туристи.

-Въпреки че е началото на годината, вече са започнали записванията за летни почивки. Каква е прогнозата Ви за летния сезон?

Според първите данни се очертава и летният сезон да е добър. Засега записванията за почивки на Черноморието ни са за около 7-8% от капацитета, което е добра предпоставка за развитието на резервациите по-нататък. Има резервации на руски, германски и други туристи. Очаквам броят на летните туристи да има ръст от 7-8%, както беше и през изтеклата година. Нашите хотели повишиха качеството на предлагания продукт, включително обслужването. Много от хотелите са и освежени.

-Какво най-общо е мнението Ви за новия Закон за туризма?

Той създава условия за по-прецизна категоризация на хотелите и по-високо качество на обслужването. Едно от новите неща е, че се въвеждат и изисквания за сигурност. На практика това значи, че според категорията на хотела трябва да е по-високо и нивото на сигурност, като например: хотел който е четири или пет „звезди“ трябва да има определен брой камери за наблюдение. Което е в интерес  на сигурността на гостите.

-Ако може да коментирате един злободневен въпрос. По време на Новогодишната реч на президента за фон погрешно беше сложена снимка на Скалистите планини на Колорадо, вместо на наш курорт. Снимката както се разбра е взета от сайта на „Балкантурист“. Поради което уволниха служителката, поставила на сайта по погрешка друга снимка, вместо тази на Пампорово.  

-Смятам, че отговорността за грешката е изцяло на президентската администрация. По принцип държавните институции би трябвало да ползват туристическия сайт на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма -  който според мен е доста добър, а не на частна фирма.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване