01/07/13 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Китай (почти) забрани трудовите лагери

Китай планира да отмени през тази година своята спорна система за "превъзпитание чрез труд".

Това съобщи ръководен член на управляващата комунистическа партия (ККП), предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на китайски медии.

По думите на Мън Дзянчжу, новоназначен шеф на Комисията по политически и правни въпроси към ККП, решението е взето от Постоянния комитет към Общокитайското събрание на народните депутати (парламента) и предстои да бъде одобрено на пленарно заседание.

Изявлението на Мън бе поместено на блог на тв канал Си Си Ти Ви и на сайтовете на два вестника, но след това тези съобщения бяха изтрити.

После бе пусната променена информация, според която Мън е обещал само реформа, а не пълно отменяне на системата за трудови лагери.

Действащата от 50 години система за трудово превъзпитание дава право на полицията и други органи по сигурността за изпращат китайски граждани в трудови лагери за срок до четири години, без да им бъдат предявявани обвинения и без съдебно решение, посочва Ройтерс.

Според ДПА максималният срок за "превъзпитание чрез труд" е три години.












Ройтерс







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване